Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Urettferdig kritikk går inn på meg

Da Morten Abel fikk Spellemannjuryes hederspris, var det mange som mente dette var ufortjent.

DISTINGVERT HERRE: - Jeg kan ikke være noe annet sted i livet enn der jeg er, sier Morten Abel på spørsmål om å være 52 år og middeladrende. Han har grått hår, er elegant kledd og framstår distigvert. Foto: Sveinung U. Ystad
DISTINGVERT HERRE: - Jeg kan ikke være noe annet sted i livet enn der jeg er, sier Morten Abel på spørsmål om å være 52 år og middeladrende. Han har grått hår, er elegant kledd og framstår distigvert. Foto: Sveinung U. Ystad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For en måned siden kunne Musikk-Norge feire seg selv, og den gjeveste Spellemannprisen gikk til Morten Abel (52), som kan vise til en 35 år lang karriere.

- Man står ikke uberørt mot kritikk som føles urettferdig, sier Abel til Dagbladet.

- Hevet meg over kritikken Flere musikkjournalister, blant annet kommentatorene i VG, Aftenposten og Dagbladet stilte undrende seg til hvorfor hedersprisen gikk til Abel akkurat nå - ni år siden ha ga ut forrige album.

Tidligere musikkredaktør Arild Rønsen var blant mange som avfeiet kritikken og støttet Spellemannjuryen i valg av Morten Abel.

- Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk prisen. Det ble en fantastisk kveld, og jeg følte at dette fortjente jeg. Dagen etter kom kritikken. Jeg lese den ikke, måtte heve meg over den, sier Abel.

Møtte Nordstoga på fjellet Denne Spellemannkvelden fikk vi servert «ny Morten Abel» og «Annabelle» - en eksplosiv popsoul-låt med norsk tekst. Ved hans side sto Odd Nordstoga - et odde par: trauste Nordstoga og dandyrockeren Abel.

- Jeg hørte noen «honningtoner» på radioen, sjekket hva det var: Sudan Dudan produsert av Odd Nordstoga, forteller Abel.

- Jeg tok kontakt, vi møttes på en hytte på fjellet. Odd er en fabelaktig skigåer - sindig og langt i fra crazy. Vi kjente hverandre ikke fra før, men nå er han en god venn, sier Abel.

Gikk lei av Morten Abel Det har vært stille rundt Abel lenge. Han har holdt en lav profil, men har ikke ligget på latsida. Han har vært knyttet til teaterscener i Tromsø og Stavanger, og skrevet en musikal. Spilt med gamlegutta i Mods. En nesten ferdig plate med engelsk tekst ligger i skuffen. Han var gått lei av den «engelske utgaven av Morten Abel».

- Jeg måtte utfordre meg selv - og publikum, sier han og fortsetter:

- Ville begynne på nytt. Lære håndverket på nytt - «clean the table», albumet «I fullt alvor» er en debut for meg. Tilbake til norske tekster. Jeg har alltid sett mot England, og litt Amerika. Nå har jeg vendt blikket mer hjem, sier Abel.

- Blitt mer ydmyk Den middelaldrende Abel ser godt ut. Han er slank, stilig kledd - som alltid, med en touch av britisk uinntagelig eleganse a´la Bryan Ferry. Det grå håret gir ham et distingvert preg. De uutgrunnelige øynene, det skøyeraktige blikket og den selvsikre minen er der fremdeles.

- Men det er noe? Noe mindre arrogant og selvsikkert med deg. Mer ydmyk. Er det alderen?

- Ja, jeg er vel blitt mer ydmyk.

FIKK TYN: Spellemannjuryen ga Morten Abel hedersprisen - det var det mange som mente han ikke fortjente. Foto: Bjørn Langsem
FIKK TYN: Spellemannjuryen ga Morten Abel hedersprisen - det var det mange som mente han ikke fortjente. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Har alltid vært det i forhold til musikken, men jeg virker vel ikke særlig ydmyk på folk. Vil helst være tøff. Har vel framstått som arrogant, utfordrende og uredd. Da ber man jo også om juling.

Sideprosjekt ble hovedspor Så har den norske popkongen konvertert til morsmålet. Han har satt seg i baksetet og lar en folkemusiker overta kontrollen. Abel forteller at han, kanskje for første gang, tar et skritt tilbake og lar andre bestemme retningen.

- Jeg ville synge på norsk. Det føltes riktig nå. Jeg fikk ingen karriere i utlandet, selv om September When og jeg forsøkte, sier Abel.

Han forteller at Dylan-platene «Blood On The Tracks» og «Desire» inspirerte ham: tekstene, det organiske uttrykket og live-følelsen. Konsertene med Mods og deltakelsen i TV2s «Hver gang vi møtes» har vært med å stake ut den kursendringen, tror Abel.

- Dette med norske tekster og det nye uttrykket skulle være et sideprosjekt - under et annet artistnavn, sier han om sitt nye hovedspor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!