Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ureturnerbar?

DAGBLADET OMTALTE på lederplass den 19. januar en utvisningssak av en cubaner som angivelig verken norske eller cubanske myndigheter vil ta ansvar for. Det kreves derfor at jeg rydder opp i saken og lar vedkommende få bli i Norge. Saken har også tidligere blitt omtalt flere ganger i media, senest i programmet «Ingenmannsland» som ble vist på NRK1 mandag 17. januar.

Jeg vil innledningsvis understreke at jeg på grunn av min lovpålagte taushetsplikt ikke har anledning til å gå inn på de ulike sidene ved denne konkrete saken. Det er imidlertid nødvendig for meg å kommentere den mer generelt, idet mange av de opplysningene som fremkommer i media er uriktige og misvisende.

Det blir hevdet at cubaneren som omtales er såkalt «ureturnerbar», fordi han angivelig hele tiden skal ha samarbeidet med cubanske myndigheter og likevel blir nektet innreise til Cuba.

Det er et alminnelig anerkjent prinsipp i folkeretten at et land har plikt til å ta tilbake egne borgere, men det er et problem at mange land ikke etterlever denne plikten. Norske myndigheter har gjentatte ganger vært i kontakt med cubanske myndigheter for å få dem til å etterleve sine forpliktelser overfor egne borgere, men disse forsøkene har så langt ikke ført frem. Selv om vi pr i dag ikke kan tvangsreturnere personer til Cuba, innebærer imidlertid ikke dette at cubanere i Norge er ureturnerbare. Det finnes imidlertid spesielle cubanske prosedyrer for dette som må følges, og man må forholde seg til disse formelle kravene.

JEG VIL SELVSAGT arbeide videre for at folkerettens prinsipp etterleves av flere land. Jeg står imidlertid fast på at en utlending uten lovlig opphold i Norge har en plikt til å forlate landet og aktivt bidra til at dette lar seg gjennomføre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media