USIKKER PREMIERE: Ibsens ufullførte opera "Fjeldfuglen" har aldri før blitt satt opp. Nå trues urpremieren av vannskader på teateret. Foto: Tormod Lindgren/Grusomhetens teater
USIKKER PREMIERE: Ibsens ufullførte opera "Fjeldfuglen" har aldri før blitt satt opp. Nå trues urpremieren av vannskader på teateret. Foto: Tormod Lindgren/Grusomhetens teaterVis mer

Urframførelse av Ibsen-opera truet av vannlekkasje

- Teateret er blitt et katastrofeområde.

(Dagbladet.no): Henriks Ibsens opera «Fjeldfuglen» ble skrevet for 150 år siden, men har aldri blitt fremført tidligere.

Etter planen skulle librettoen uroppføres på Grusomhetens teater i Oslo 18. april, men nå henger premieren i en tynn tråd, etter at hele teateret har blitt oversvømt.

- Du kan si vi var litt uheldige. De hadde brannøvelser i etasjen over oss parallelt med teaterprøvene. Da de satte i gang sprinkelanlegget der oppe, brast rørene, og vannet fosset ned over lysarmaturene, scenen, kostymene, ja alt, sier skuespiller Miguel Steinsland til Dagbladet.no.

Frykter soppangrep
Ifølge teatersjef og regissør Lars Øyno var sprinkelanlegget installert for bare noen måneder siden.

- De har nok slurvet i arbeidet. Resultatet er at teateret er blitt et katastrofeområde. Vi har 1,4 millioner kroner i budsjett, og mye står på spill, forteller Øyno.

- Gudene veit hva som skjer nå. Akkurat nå holder de på å montere industritørkere. Vi må jo forsøke å se om vi klarer å få alt reparert til premieren, men det blir fort soppangrep og luftproblemer etter slike lekkasjer. Det er ikke ideelle omgivelser for en opera.

- Hege Tunaall som spiller Fjeldfuglen er dessuten en garva sanger og har visse krav, tilføyer Øyno.

Om Jostedalsrypa
Ibsen begynte å skrive Fjeldfuglen i 1859, inspirert av sagnet om Jostedalsrypa som overlevde Svartedauden.

Like etter at han hadde påbegynt andre akt, bestemte Ibsen seg imidlertid for å skrinlegge prosjektet, og operaen ble aldri fullført.

- Fordi librettoen var ufullstendig, har aldri noen av de tradisjonelle teatrene villet sette den opp, men vi er mer avantgardiske slik. Filip Sande har komponert ny musikk til Ibsens tekst, og så var planen å sette stykket så langt som Ibsen skrev det, forklarer en lettere vemodig teatersjef til Dagbladet.no.

Ironisk nok brast vannrørene i etasjen samtidig som sangerne holdt på med begynnelsen av annen akt — akkurat så langt som Ibsen selv kom i stykket.

- Kanskje Ibsen våker over stykket, sier Øyno.

FRUSTRERT: Teatersjef Lars Øyno. MMS foto: Grusomhetens teater
FRUSTRERT: Teatersjef Lars Øyno. MMS foto: Grusomhetens teater Vis mer