Uri, Helene

Hvordan ble du forfatter/hvordan begynte du å skrive?
- Jeg skrev min første bok, som er en ungdomsroman (Anna på fredag), med ett mål for øye: Jeg ville formidle til barn og unge at språk kan være gøy. Dette var i 1995. Tre år senere skrev jeg Den store faktaboka om språk - en slags fortsettelse av språk-er-faktisk-gøy-prosjektet. Først i 2001 skrev jeg den første romanen min.

- Hva er din beste leseropplevelse?
- Et umulig spørsmål å svare på, selvsagt! De aller sterkeste leseropplevelsene har vi vel ofte som barn. Mio, min Mio er en sånn opplevelse. Roald Dahls bøker har også noe magisk over seg. Av bøker jeg har lest i voksen alder, kommer jeg ikke forbi Alberte og Jakob - det er fremdeles en av de beste bøkene jeg vet om. 

- Har du en favorittforfatter?
- Vel, ja, jo. Jeg liker Cora Sandel, jeg liker Agnar Mykle. Fay Weldon og Doris Lessing og ... jeg kunne sagt mange flere, men gir meg der. Samuel Beckett var jeg forresten fascinert av en periode. Brett Easton Ellis ... Nei, jeg skal stoppe.

- Hvordan liker du å jobbe?
- Jeg har alltid notisbok i vesken til de gode ideene som plutselig kan dale ned fra himmelen, og for øvrig foretrekker jeg å jobbe hjemme foran PC-en, helst med bare katten i huset.

(Dagbladet.no 09.09.2005)