Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Abortloven

Uriktig om fosterreduksjon

Når KrF og Sp foreslår å endre abortloven slik at fosterreduksjon ikke tillates i Norge, vil det åpne debatten om selvbestemt abort på ny.

ULIK PRAKSIS: Fosterreduksjon innebærer at en kvinne som bærer på flere barn, velger å abortere ett eller flere av disse. - Fosterreduksjon er ikke særskilt regulert i abortloven eller omtalt i lovens forarbeider, men har vært gjennomført i svært begrenset grad i Norge. Praksisen har vært ulik ved de få sykehusene som utfører dette, skriver Tone W. Trøen, helsepolitisk talsperson i Høyre. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
ULIK PRAKSIS: Fosterreduksjon innebærer at en kvinne som bærer på flere barn, velger å abortere ett eller flere av disse. - Fosterreduksjon er ikke særskilt regulert i abortloven eller omtalt i lovens forarbeider, men har vært gjennomført i svært begrenset grad i Norge. Praksisen har vært ulik ved de få sykehusene som utfører dette, skriver Tone W. Trøen, helsepolitisk talsperson i Høyre. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Tone W. Trøen, helsepolitisk talsperson i Høyre
Tone W. Trøen, helsepolitisk talsperson i Høyre Vis mer

Det var uriktig av KrF å hevde på Facebook før jul at Høyre har tatt stilling til fosterreduksjon i Stortinget. På Facebook reklamerer KrF for egen politikk ved å si at; «I dag har Frp, Høyre, Venstre og Ap gjort fosterreduksjon LOVLIG I NORGE! Stem KrF om du er uenig».

Høyre har ikke har gjort fosterreduksjon lovlig. Regjeringen har juridisk avklart en eksisterende praksis, som fagmiljøene ønsket opprydding i. Fosterreduksjon skal heretter bare utføres ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Det sikrer lik praksis, gir grunnlag for forskning – og skaper større trygghet for helsepersonell som utfører oppgavene.

Når KrF og Sp foreslår å endre abortloven slik at fosterreduksjon ikke tillates i Norge, vil det åpne debatten om selvbestemt abort på ny. Jeg hadde håpet at KrF hadde hatt større respekt for at Høyre ikke kan støtte et slikt forslag under behandling av et representantforslag i Stortinget. Det er da også bare KrF som ønsker innstramminger i abortloven.

Da abortloven ble vedtatt i 1978 var det ikke mulig å fjerne ett av flere fostre. Slik er det ikke lenger. Fosterreduksjon er ikke særskilt regulert i abortloven eller omtalt i lovens forarbeider, men har vært gjennomført i svært begrenset grad i Norge. Praksisen har vært ulik ved de få sykehusene som utfører dette. Derfor ønsket fagmiljøene i 2010 en klargjøring av retningslinjene for fosterreduksjon. Skal kvinners selvbestemmelse gjelde dersom hun ønsker å fjerne ett eller flere fostre i et flerlingesvangerskap fram til 12. uke? Skal en kvinne som ikke ser seg i stand til å bære fram flere barn, kunne velge å ta bort ett? Eller er det slik at kvinner som av ulike årsaker ikke ser at de kan gjennomføre et slikt svangerskap, må fjerne alle fostre hun bærer?

Dessverre tok ikke den forrige regjeringen initiativ til en slik avklaring, og saken ble liggende i flere år. Etter regjeringsskiftet fikk Justisdepartementets lovavdeling i oppdrag å gjøre en lovmessig vurdering av saken.

Lovtolkningen kom i februar 2016, og konkluderte med at abortloven åpner for fosterreduksjon. Lovavdelingen var tydelig på at det ikke er grunnlag for å nekte en kvinne selvbestemmelse om fosterreduksjon, før utløpet av 12. svangerskapsuke. Etter 12. uke vil abortnemndene kunne tillate abort av hensyn til kvinnens helse og/eller til kvinnens livssituasjon.

I samvittighetsspørsmål er det ulike oppfatninger i mange partier. Også i Høyre. Høyres helsepolitikere på Stortinget mener kvinnens rett til selvbestemmelse må gjelde for fosterreduksjon. Vi er betenkt dersom KrF og Sp, med sitt forslag, ønsker å endre dagens praksis i Norge. I dag er det slik at en kvinne som er gravid med to eller flere fostre, og hvor det ene fosteret er alvorlig sykt, kan avbryte graviditeten for det alvorlig syke fosteret. En sjelden praksis, men det skjer i tre-fire tilfeller årlig. Nei til fosterreduksjon vil enten kreve av moren at hun aborterer alle fostrene, eller at hun også bærer fram det alvorlig syke barnet.

Å ta abort er et vanskelig valg. Å fjerne ett av flere fostre må være et nesten umenneskelig dilemma. Med omtanke for disse kvinners vanskelige situasjon, mener jeg KrFs bilde på Facebook av to velskapte babyer framstår uverdig. KrF er et parti jeg ofte er enig med når det gjelder etiske og bioteknologiske spørsmål. KrF er også et parti som hevder at temaer som dette bør være gjenstand for bred debatt.

Det viktigste framover er at vi sikrer god, faglig rådgivning, trygg praksis og en respektfull tilnærming til de få kvinnene som står overfor ett av livets aller vanskeligste valg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling