Uriktig om regjeringens oppfølging

Kan ikke få stå uimotsagt.

Regjeringens syn er at Arms Trade Treaty allerede har en svært sterk juridisk forankring i norsk rett. ATT er en juridisk bindende traktat og ble ratifisert av Norge 12. februar 2014. Foto: NTB Scanpix
Regjeringens syn er at Arms Trade Treaty allerede har en svært sterk juridisk forankring i norsk rett. ATT er en juridisk bindende traktat og ble ratifisert av Norge 12. februar 2014. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mads Harlem påstår i sin kronikk at regjeringen viser manglende respekt for vedtaket i Stortinget. Dette kan ikke få stå uimotsagt.

Stortinget ba regjeringen, i vedtak nr. 59 (2016-17), om å «utrede hvorvidt innholdet i ATT-avtalens artikler 6 og 7 kan innpasses i norsk lov eller forskrift, slik at det får en sterkere juridisk forankring og ikke bare gjenspeiles i departementets egne retningslinjer.»

I tråd med Stortingets vedtak har regjeringen i årets eksportkontrollmelding utredet dette i meldingens kapittel 4.1. En slik gjennomgang ble også foretatt i forbindelse med Norges ratifikasjon av avtalen i 2014. Gjennomføring i det norske regelverket er også omtalt i fjorårets Stortingsmelding om eksport av forsvarsmateriell fra Norge.

Regjeringens syn er at Arms Trade Treaty allerede har en svært sterk juridisk forankring i norsk rett. ATT er en juridisk bindende traktat og ble ratifisert av Norge 12. februar 2014.

Den er derfor folkerettslig forpliktende for Norge, og det norske eksportkontrollregelverket er fullt ut i samsvar med ATT. Dette poenget understrekes av at de sentrale ATT-artiklene 6 og 7 er inntatt i retningslinjene for Utenriksdepartementets behandling av søknader om eksport av forsvarsmateriell - i likhet med Stortingets 1959-vedtak.

Dette er prinsippene vår eksportkontroll arbeider etter. Ved å samle alle vedtak og kriterier i retningslinjene, sikres det at lisenssøknader blir underlagt en helhetlig og forutsigbar behandling. Det gir også industrien et mest mulig tydelig, samlet og forutsigbart regelverk å forholde seg til.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer