Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Urimelig anklage om kreftepidemi

Rapporten "Cancer in Norway" lar i stor grad tallene tale for seg selv.

Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Roksund, Getz og Brodersen kritiserer i Dagbladet Kreftregisteret for sin årlige publikasjon av krefttallene, og for å gi inntrykk av at vi har en kreftepidemi. Vi synes denne anklagen er urimelig. Utviklingen fra 1950 til nå er sammensatt som vi beskrev i fjorårets publikasjon, og skyldes i stor grad endring i vår livsstil samt tidligere diagnose, mens kreft forårsaket av infeksjoner er falt. Kreftregisteret mener ikke vi står ovenfor noen epidemi av kreft. Riktignok forventer vi 40 prosent flere krefttilfeller i år 2030 sammenliknet med antallet i 2012. Men, disse beregningene er med dagens kreftrater, og økningen i antall forventet tilfeller framover skyldes kun at vi blir flere eldre, og kreft rammer først og fremst eldre. Kreftratene for alle kreftformer samlet har flatet ut. Unntak for enkelte kreftformer er det selvsagt, forekomst av føflekkreft blant eldre menn og lungekreft blant kvinner over 60 år gir grunnlag for bekymring, og skyldes henholdsvis overdreven soling og røyking. Dødelighetstallene for føflekkreft hos menn har også økt betraktelig de siste 60 år.

Vår rutinepublikasjon «Cancer in Norway» inneholder 100 sider med tekst, kurver og tabeller, og i mindre grad våre tolkninger. Rapporten lar i stor grad tallene tale for seg selv, unntaket er i forordet, hvor flere problemstillinger knyttet blant annet til overdiagnostikk problematiseres. Vi ser ikke noe galt i dette.

Dødelighetstall kan gi mye informasjon om sykdomsbyrden i befolkningen, men dødelighetstallene påvirkes både av forebygging og av behandling. En annen utfordring er at tallene avhenger av det som står på dødsattestene. Det kan være usikkert hva den underliggende dødsårsaken er, særlig hvis døden inntreffer lenge etter kreftdiagnosen, eller hos eldre med et sammensatt sykdomsbilde. Dødelighetstallene er viktige, men bør sees i sammenheng med både forekomst og overlevelsestall. Nettopp derfor publiserer vi hvert år grafer hvor dødelighets- forekomst og overlevelsesrater kan sees i sammenheng.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!