LEDER

Urimelig beskyldning mot Kåre Willoch

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Påstanden om at tidligere statsminister Kåre Willoch har legitimert antisemittisme i Norge, som onsdag ble forfektet av stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp), er urimelig, urettferdig, og i verste fall skadelig. Willoch har i flere tiår vært en skarp kritiker av den aggressive politikken staten Israel fører mot landets palestinske innbyggere. Samme politikk har sterke kritikere innad i Israel og blant jøder av andre nasjonaliteter. Den er erklært folkerettsstridig av israelske menneskerettighetsorganisasjoner og av FN.

At dette legitime og utbredte politiske standpunktet skal medføre et ansvar for at jødehatet vokser i Norge og at norske jøder ønsker å forlate landet, slik Mona Levin mente i Dagsnytt Atten samme dag, er en fordreining og emosjonalisering av debatten så vel som av Willochs standpunkt. Den logiske konsekvensen av Wiborgs og Levins synspunkter er at alle som ikke tier eller samtykker i det israelske statsledere foretar seg, er medskyldige i mistenkeliggjøring av jøder som sådan. Dersom Willoch hadde holdt staten Israels handlinger mot jøder i sin alminnelighet, ville det vært svært kritikkverdig. Men dette har han presisert at han ikke gjør. Antisemittisme er et alvorlig problem i samfunnet. Men når Erlend Wiborg utvider anklagen til å omfatte alle som ikke deler hans egne utenrikspolitiske standpunkter, utvanner han begrepet i den grad at den blir vanskelig å ta seriøst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.