FIKK KRITIKK: Odd Magnus Williamson holdt tale ved Bjørnstjerne Bjørnsons grav 17. mai, en tale som ble beskrevet som blant annet «platt og vulgær» av enkelte tilhørere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
FIKK KRITIKK: Odd Magnus Williamson holdt tale ved Bjørnstjerne Bjørnsons grav 17. mai, en tale som ble beskrevet som blant annet «platt og vulgær» av enkelte tilhørere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

Debatt: 17-mai

Urimelig kritikk i Dagbladet

I Bjørnstjerne Bjørnsons ånd vil jeg takke Odd Magnus for hans forfriskende tale på 17. mai. 

Meninger
Oddbjørg Minos (KrF)
Oddbjørg Minos (KrF) Vis mer

Det som forbauser er at husmannsånden har inntatt den såkalte liberale høyborgen til Dagbladet, som den 18.05 skriver en rett og slett besk kritikk av en ung vågal kunstners 17. mai tale om Bjørnstjerne Bjørnson.

På vegne av 17. mai komiteen ble Odd Magnus Williamson invitert av undertegnede til å holde talen. Odd Magnus ble invitert spesielt for å bringe inn de yngre kreftene som bidrar i samfunnsdebatten. Jeg vil fortsette mitt arbeid for å få med aktører som har en annen vinkel på ulike temaer enn det vi kjenner fra den mer tradisjonelle litterære garde.

Talen til Odd Magnus Williamsons ble i Dagbladet karakterisert som «platt, vulgær, kort og så dårlig at det blir respektløst» Det rettes først og fremst kritikk til 17. mai-komiteen som er ansvarlig for arrangementet.

Litt takhøyde bør det være plass til selv nettopp fordi arrangementet gjennomføres på 17. mai. På nasjonaldagen feirer vi våre viktige felles verdier, omslutter samhold, og ønsker først og fremst å gi rom for reell toleranse. I 17. mai-komiteen driver vi forøvrig hverken med forhåndssensur eller detaljert forhåndsinstruering. For ettertiden vil den urimelige kritikken i Dagbladet i hvert fall gi sitt bidrag til hvorfor vi skal huske denne talen i fremtiden. Vi beundrer talere som klarer å holde seg til sine tildelte 3 minutters tidsramme, hvilket Odd Magnus klarte med glans. Men i høysetet, ønsker vi å praktisere og holde i hevd Bjørnstjerne Bjørnsons inkluderende ånd.

Jeg undres på om de beske kritikere har reflektert over talens poenger. Konteksten i dag i forhold til Bjørnsons tid kommer humoristisk frem ved å vise at dagens samfunn og hva som får oppmerksomhet kan fremstå noe plattere enn hva man var opptatt av på Bjørnsons tid. Jeg tror Bjørnson ville vist generøsitet og trukket på smilebåndet av en modig, litt freidig, fremadstormende kar som Odd Magnus.

Bjørnson er uomtvistelig en av våre største nasjonalskatter. Vi vil fortsette å hylle ham i de mange år som kommer. Odd Magnus sin tale drar på ingen måte Bjørnson ned fra sin opphøyethet. Til dette er også Bjørnson alt for stor. Så krever det da vitterligen storhet for å være i stand til og vise toleranse og takhøyde.

I Bjørnstjerne Bjørnsons ånd vil jeg takke Odd Magnus for hans forfriskende tale på 17. mai. Samtidig som jeg oppfordrer ham til fortsatt å hente inspirasjon fra Bjørnsons skattkiste.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.