Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Uro»-duo hedres internasjonalt

- Utrolig morsomt!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Bransjebladet «Variety» velger hvert år ut 10 filmprodusenter fra hele verden, som de mest aktuelle og fremadstormende produsentene filmbransjen bør holde et ekstra godt øye med.

I år står den norske produsentduoen Asle Vatn og Christian Fredrik Martin fra produksjonsselskapet Friland på listen.

Produsentene bak den kinoaktuelle gangsterfilmen «Uro» var begge til stede på Varietys mottagelse, som fant sted søndag kveld i Toronto. Arrangementet var spekket med internasjonale bransjefolk, som er i Toronto i forbindelse med filmfestivalen.

- Vi ble veldig overrasket! Dette var utrolig morsomt, og betyr selvsagt veldig mye for oss. Det vi setter mest pris på er muligheten dette gir oss til å komme i kontakt med potensielle samarbeidspartnere i bransjen, sier en glad Christian Fredrik Martin til Dagbladet.no.

Bemerket seg internasjonalt

Martin tror de har fått mye oppmerksomhet blant annet fordi «Uro» kom til filmfestivalen i Cannes, og at «Vinterkyss» fikk så god mottakelse på fjordårets filmfestival i Los Angeles.

Det er slett ikke hverdagskost at norske produsenter velges ut til å være med i Varietys indre sirkel «Ten to Watch». Begrunnelsen for at Vatn og Martin ble valgt ut er at de er «den viktigste kraften bak utviklingen av ny norsk film, og at norsk film har gjort seg bemerket internasjonalt de siste årene».

- Det høres jo litt overdrevet ut, men vi er iallfall en del av den generasjonen. En slik oppmerksomhet viser at folk er nysgjerrig på hva vi gjør, så får vi bare håpe at vi får fortsette å lage film som innfrir til forventningene, sier en ydmyk Martin.

Bemerker seg: Filmduoen bak kinoaktuelle «Uro», Asle Vatn og Christian Fredrik Martin ble valgt ut blant Varietys «Ten to Watch». Foto: SCANPIX
Bemerker seg: Filmduoen bak kinoaktuelle «Uro», Asle Vatn og Christian Fredrik Martin ble valgt ut blant Varietys «Ten to Watch». Foto: SCANPIX Vis mer

11 millioner inntekt

Det er ingen tvil om at det har vært et godt år for den norske filmduoen: Regnskapet for 2005 viser en inntekt på 11 millioner kroner, mot beskjedne 580 000 kroner året før.

Hovedårsaken til de oppløftende tallene er ifølge årsmeldingen kinolanseringen av filmene «Vinterkyss» og «Tommys Inferno», som ble sett av henholdsvis 40 000 og 140 000 publikummere.

- Det går helt ok med oss, men det er mange utgifter med å lage film, så overskuddet ble ikke mer enn en million kroner, sa Asle Vatn til lørdagsutgaven av Dagbladet.

«Vinterkyss» med Kristoffer Joner, gjorde det ikke spesielt bra på kino i Norge, men ble reddet fordi den ble solgt til åtte land. Filmen var Norges kandidat til Oscar-prisen i 2005.

«Uro» slo «Miami Vice»

I høst er det «Uro», med Nicolai Cleve Broch og Ane Dahl Torp, som gjelder. Filmen er siden premieren 25. august sett av 120 000 kinogjengere, ifølge Martin. Vatn forteller at «Uro» allerede er solgt for kinovisning i åtte land.

- Filmen har jo gått så det suser de to ukene den har gått på kino, så vi er kjempefornøyde. For to dager siden passerte «Uro» Michael Manns «Miami Vice» i antall kinogjengere, selv om «Miami Vice» hadde to uker forsprang. Sånt er veldig morsomt, sier Christian Fredrik Martin, som reiser hjem fra Toronto tirsdag kveld.

At hedersbemerkningen fra internasjonal filmbransje styrker motivasjonen er det ingen tvil om.

- Selvfølgelig. Vi har masse planer! Vi holder på med utviklingen av X antall prosjekter, der vi iallfall vet at enkelte blir realitet.

- Når dette kontaktnettet åpner seg for oss frister det å forsøke å få til et samarbeid litt utenom det vanlige, så får tiden vise hva som resulterer i noe konkret, sier Martin til Dagbladet.no.