Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Forsvar:

Urovekkende abdikasjon fra forsvarsdebatten

Regjeringens gjentatte forsøk på å diskreditere sine politiske motstandere i forsvarsdebatten stedet for å møte dem med argumenter er urovekkende.

STRÅMENN: Regjeringens praksis med å debattere mot stråmenn i stedet for å ta den reelle debatten er også urovekkende, skrivr artikkelforfatter. Bildet er av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
STRÅMENN: Regjeringens praksis med å debattere mot stråmenn i stedet for å ta den reelle debatten er også urovekkende, skrivr artikkelforfatter. Bildet er av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

I et sideinnlegg i Dagbladet 26. juni avfeier Høyres utenriksminister Søreide og forsvarsminister Bakke-Jensen kritikken mot permanent tilstedeværelse av amerikanske soldater i Norge som påstander fra ytre venstre, som arbeider aktivt for å få Norge ut av NATO. Begge vet godt at denne kritikken er mye bredere fundert, og deles av svært mange av oss som er tilhengere av et sterkt og troverdig NATO.

Spaltist

Jacob Børresen

er pensjonert flaggkommandør med en lang militær karriere bak seg i Sjøforsvaret. Han har vært militær sekretær for forsvarsministeren og ledet internasjonale NATO-operasjoner. Børresen skriver om forsvars- og sikkerhetspolitikk for Dagbladet.

Siste publiserte innlegg

Regjeringens gjentatte forsøk på å diskreditere sine politiske motstandere i forsvarsdebatten stedet for å møte dem med argumenter er urovekkende. Det er både et demokratisk problem og et tegn på at den egentlig ikke har tillit til egne planer for Forsvaret.

De aller færreste av oss som kritiserer Regjeringens politikk mener at alliert trening og øvelser i Norge ikke er av det gode. De aller færreste av oss tror at Norge kan forsvare seg alene. Regjeringens praksis med å debattere mot stråmenn i stedet for å ta den reelle debatten er også urovekkende.

At Regjeringen i urokkelig barnslig trass fortsetter å insistere på at det var fornuftig å legge ned Andøya til tross for at argumentene som ble lagt til grunn ikke holder mål, viser en urovekkende mangel på evne til å justere kursen, når det viser seg at forutsetningene som lå til grunn svikter.

Det hjelper ikke at regjeringen planlegger å tilføre Forsvaret 180 milliarder ekstra over de neste 20 åra, så lenge fundamentet i ethvert troverdig territorielt forsvar, Hæren, i praksis avvikles. Uten en troverdig hær, med nødvendig utholdenhet i form av volum, svekkes forsvaret av Norge.