Uryddig vedtak om hijab

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

POLITIET: Torsdag denne veka kom det fram at politidirektør Ingelin Killengreen går inn for bruk av hijab og andre «religiøse hodeplagg» i politiets uniform.

Grunngjevinga er som følgjer: «Vi mener at hensynet til å rekruttere bredt og sikre at politiet representerer alle samfunnslag, uavhengig av livssyn og etnisitet, må komme foran et strengt krav til en nøytral politiuniform».

Med debatten om blasfemiparagrafen friskt i minne er det på sin plass å stille følgjande spørsmål til politidirektøren: Korleis, og ved kva for instans, skal ein her avgjere kva som er eit «religiøst» plagg i motsetning til eit ikkje-religiøst? Og vidare, korleis grunngjev ein relevansen av eit slikt skilje?

I påvente av eit svar må vi konstatere at vi enno ein gong blir stilte overfor eit uryddig vedtak, med uklare konsekvensar. Med tanke på det prinsipielle er det dette å seie: Dei som utgjer kjernen i statens legale maktutøving i fredstid – dommarane og politiet – har uniform når dei er på post og utfører sine oppdrag ut frå landets lover. Ved å iføre seg uniform markerer dei at dei ikkje opptrer som privatpersonar, men som handhevarar av gjeldande lov og rettspraksis: Alle statsborgarar skal derfor vite at politi og rettsvesen behandlar alle likt, ut frå dei same lovene og den same rettspraksis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer