USA benekter Bush-boikott av Kari Bremnes

Norsk plate på presidentens svarteliste?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Fredag sendte Kirkelig Kulturverksted ut en pressemelding der det het at den amerikanske distributøren av den norsk-initierte plata «Lullabies from the Axis of Evil» var svartelistet av Bush-administrasjonen.

Saken har fått stor oppmerksomhet, og er i løpet av helgen referert av blant andre NRK, Vårt Land, Aftonbladet og Svenska Dagbladet. I Vårt Land-saken heter det blant annet at plateselskapet, via omveier, har «fått vite at det nå står på en liste over firmaer som blir aktivt motarbeidet av Bush-administrasjonen».

Jon Birge, direktør for distributøren, New York-baserte Valley Entertainment, er imidlertid ikke særlig villig til å utdype hvordan de blir motarbeidet.

- Og jeg tror aldri jeg har brukt ordet «svartelisting», sier han til Dagbladet.no.

Benekter boikott

«Lullabies from the Axis of Evil» er et samarbeidsprosjekt mellom vestlige artister - blant annet Kari Bremnes og Rickie Lee Jones - og artister fra land som Cuba, Nord-Korea, Iran, Irak, Palestina, Syria og Afghanistan.

Birge ga ut plata i USA i 2004, men nyheten om at han blir motarbeidet dukker først opp nå.

- Vi vil ikke gjøre en veldig stor greie ut av dette, jeg fant ut av saken fra en kommentar som kom i forbifarten for en stund tilbake. Men det er klart at administrasjonen kan gjøre mye mot oss om de vil. Bush har definert sine meningsmotstandere som fiender av USA, mens det egentlig er han som er den største fienden.

PÅSTÅR SVARTELISTING: Den amerikanske distributøren av plata «Lullabies from the Axis of Evil» - der Kari Bremnes (bildet) er med - hevder de blir motarbeidet av Bush-administrasjonen.
PÅSTÅR SVARTELISTING: Den amerikanske distributøren av plata «Lullabies from the Axis of Evil» - der Kari Bremnes (bildet) er med - hevder de blir motarbeidet av Bush-administrasjonen. Vis mer

Benson K. Whitney, den amerikanske ambassadøren i Norge, benekter at presidenten og hans administrasjon har noen form for boikott av meningsmotstandere.

- Den amerikanske grunnloven beskytter ytringsfriheten, inkludert musikk. Det finnes ingen politisk lakmus-test for musikk, noe slikt ville vært fundamentalt støtende overfor våre grunnverdier, skriver han i en mail til Dagbladet.no.

- Om en representant fra staten uttaler dette, skal ikke jeg si noe annet. Men mitt inntrykk var at de slett ikke var glade for denne utgivelsen, sier Birge.

Selger godt

Erik Hillestad, direktør for Kirkelig Kulturverksted, forklarer til Dagbladet.no at svartelistingen innebærer at Valley Entertainment ikke får gjøre oppdrag for det offisielle USA.

- Alt som skjer må skje i privat regi, de kan ikke få offisielle oppdrag, sier Hillestad.

Han innrømmer samtidig at dette ikke er noe selskapet tar noe særlig på vei for.

- De som driver selskapet er relativt kritiske til Bush-administrasjonen og ville neppe tatt på seg noen oppdrag uansett. Men det er interessant at de holder på på den måten der borte.

USA benekter Bush-boikott av Kari Bremnes

Hillestad forteller at albumet har fått gode anmeldelser i blant annet Washington Post og at de har fått mange positive henvendelser fra fredsbevegelsen.

- Plata har solgt rundt 20 000 eksemplarer internasjonalt. Vi har ikke fått noen rapporter fra fjoråret enda, men jeg tror mellom 5000 og 10 000 av dem er i USA. Det har vært bra respons.

Gikk til sak

Flere av artistene på «Lullabies from the Axis of Evil» kommer fra land som USA boikotter.

I USA er det Office of Foreign Assets Control som har ansvaret for at sanksjonene overholdes. Som flere bloggere har påpekt gikk en rekke aktører i det litterære USA til søksmål mot OFAC i 2004, fordi de ikke tillot bøker av forfattere fra blant annet Iran, Sudan og Cuba - blant dem fredsprisvinner Shirin Ebadi.

Som følge av søksmålet endret OFAC reglene slik at regimekritiske stemmer fra disse landene skulle kunne bli utgitt også i USA.

Som følge av de nye reglene slapp forlaget New Press i fjor høst boka Literature from the Axis of Evil and Other Enemy Nations.

BENEKTER SENSUR: Ambassadør Benson K. Whitney.
GA UT PLATA: Erik Hillestad i Kirkelig Kulturverksted tok initiativet til «Lullabies from the Axis of Evil». Det var også dette selskapet som sendte ut pressemelding om svartelistingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer