USA-bomber vil gjøre vondt verre

Klikk for ingress.

Meninger

DEN AMERIKANSKE forsvarssjefen Martin Dempsey har gjort det klart at USA vurderer å bruke militær makt mot Syrias president Bashar Assad. Til uka vil president Obama bli forelagt flere alternativer. DEMPSEY nevnte spesielt å anvende bomber og raketter mot Assad-regimet. Målene vil være militære, ikke minst steder der det syriske regimet mistenkes for å utvikle kjemiske våpen. Det er blant annet for å hindre at slike våpen eventuelt skal komme i militante islamisters hender, men også for å støtte israelerne som frykter at slike våpen vil bli brukt mot dem. Men starter først USA en væpnet aksjon, vil de også prøve å svekke den militære styrken til Assad-regimet så mye som mulig for at de syriske opprørerne etter flere nederlag skal komme på offensiven igjen.

KRYSSERRAKETTER avfyrt fra krigsskip i Middelhavet vil være ett alternativ. Et annet er førerløse droner. Å bombe fra lufta med jager- og bombefly vil være langt mer risikabelt, så lenge det syriske luftvernet er intakt. Men uansett vil det vil være svært betenkelig om amerikanerne involverer seg militært i Syria. Vel kan de kanskje treffe en del viktige mål, men en slik operasjon vil trolig føre til at Iran - og kanskje også Russland - forsyner Assad med nye og flere våpen, og dermed kan vi bli vitne til en opptrapping av krigen i stedet for det motsatte. Selv om amerikanske bomber stort sett er presise, vil sivile liv ganske sikkert også gå tapt. Det vil gjøre den humanitære krisa i landet verre og samtidig gjøre amerikanerne enda mindre populære i Midtøsten. For de fleste arabere er lei av Washingtons maktbruk. Israelerne har trolig heller ikke noe å tjene på at USA kriger i Syria. De vil uansett bli beskyldt for å stå i ledtog med amerikanerne, og dermed vil hatet mot Israel øke i regionen. Det er vel ikke det regjeringen i Jerusalem ønsker?

DEN AVTROPPENDE britiske forsvarssjefen, sir David Richards, har antydet at britene kan komme til å bli med USA på et militær intervensjon i Syria. I stedet for å tenke i slike baner burde Storbritannia og de andre NATO-landene - inkludert Norge - bruke den begrensede innflytelsen de har i den vestlige alliansen for å få USA til å avstå fra sine bombeplaner. Det viktigste nå er åfå inn humanitær hjelp til syrerne og jobbe videre med forsøk på dialog mellom de stridende parter.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.