Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

USA-dans på roser

Eirik Glambek Bøe har fått smaken på turnélivet etter stormende USA-suksess, mens Erlend Øye begynner å bli sliten og lei. Før var det helt motsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AUSTIN (Dagbladet): En utsolgt 25-konserters amerikaturné nærmer seg slutten for Kings of Convenience. Dette har vært Eirik Glambek Bøe og Erlend Øyes første store USA-turné, men de har USA-erfaring fra tidligere konserter.

-  Vi spilte fire konserter her i 2000 og seks i 2002, så vi har vært her før. Men det kunne sikkert vært mer. Det er veldig mye vi har takket nei til fordi jeg har sagt nei, forteller Eirik Glambek Bøe til Dagbladet.

Sa nei til Air

Tradisjonelt er det Eirik, snart ferdig utdannet psykolog og utvilsomt the quiet one i den akustiske duoen, som har satt bremsene på for utstrakt turnévirksomhet. En USA-turné med franske Air i kjølvannet av debutalbumet «Quiet Is The New Loud» skal ha vært en av tingene som ble avslått fordi han prioriterer studier og hjemmeliv.

-  Det kan godt hende. Vi har fått utrolig mange invitasjoner til turneer med andre band og slikt. Jeg ikke husker alt, sier han.

Nå er derimot rollene snudd på hodet i Kings of Convenience. Den allestedsnærværende sprellemannen Erlend Øye begynner å få nok av reising og turnéliv, mens Eirik Glambek Bøe godt tåler mer internasjonal satsing.

Fløibane-forhold

-  Det er litt typisk forholdet mellom Erlend og meg. Vi har et Fløibane-forhold. Når den ene er nede, er den andre oppe.

-  I pausen før vi spilte inn «Riot On An Empty Street», reiste han enormt mye og ga ut soloplate. At han er mer sliten enn meg, er forståelig. Jeg har fremdeles min kjæreste og mine hjemmekjære tendenser også, men nå står det mer på Erlend enn på meg.

Han synes livet i luksusbussen de har lånt av bassisten i Dave Matthews Band er riktig så fint. Bussen ser ut som et rotete hotellrom i avlangt format. Sjakkbrett på bordet, tegninger og malerier av duoen som de har fått av fans, to store plasmaskjermer, DVD-spiller, TV-spill og stereoanlegg.

-  Et skår i gleden er at den amerikanske DVD-spilleren ikke klarer å spille vår engelske versjon av «The Office». Den amerikanske kan vi få tak i, men det blir ikke det samme.

Den interne dynamikken i duoen fra Bergen kan minne om den vi ser i a-ha. Etter a-ha-modell gjør da også Eirik og Erlend stort sett intervjuer hver for seg - med Erlend Øye i rollen som Morten Harket.

-  Vi klarer oss veldig bra sammen, bortsett fra under intervjuer. Det er umulig for meg å sitte der og høre på kommentarer jeg er totalt uenig i, samtidig er det ingen vits i å sitte og krangle foran journalister heller, mener Eirik.

-  Vi har jo vår måte å fungere sammen på. Nå for tida får vi avklart rivaliseringen oss imellom gjennom sjakk. Uansett stimulerer det nok mer enn det bryter ned. Vi kunne ikke holdt på med dette hvis det ikke var stimulerende.

Rio eller lekser

Eirik Glambek Bøe har ett år igjen av sine psykologistudier. Han har hatt permisjon fra studiene i to år, og prøver å opprettholde sin goodwill hos instituttstyret.

-  Dette er et dilemma for meg. Planen var at vi skulle jobbe ett år med «Riot ...», og så skulle jeg gjøre ferdig studiene. Men det baller på seg. Etterspørselen har vært større enn vi hadde forestilt oss. Vi har for eksempel fått tilbud om å spille på en stor festival i Rio de Janeiro til høsten, og det er bra betalt. Det er slikt det er nesten umulig å si nei til. Det blir for dumt å si «nei takk, jeg må hjem og gjøre lekser».

Men tilbakeholdenheten har åpenbart ikke gjort så stor skade som plateselskapet kanskje fryktet.

-  Mitt ønske om å studere og være hjemme er veldig vanskelig å forstå for folk som vil ha suksess, at man sier nei til muligheter. Man får alltid inntrykk av at det er nå eller aldri, at man bare har én sjanse. Jeg har prøvd å fortelle dem at meningen med livet kanskje ikke er å bli nummer én. Heldigvis ser de nå at det kanskje ikke var så dumt likevel at vi gjorde som vi gjorde. Jeg mener, vi er fortsatt her, sier Glambek Bøe.

I FULL BLOMST: Eirik Glambek Bøe (t.v.) og Erlend Øye spilte på klassiske Antone\'s i Austin i natt norsk tid. Bandet avslutter sin suksessfulle USA-turné i Los Angeles neste uke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!