- USA er en røverstat

John le Carré er tilbake, med ny roman og nye spioner. Men nå er det amerikanere som er skurkene.

LONDON: Straks etter 11. september 2001 begynte David Cornwell, alias John le Carré, på sin nye roman. Han dro til Heidelberg, Weimar og Berlin og skrev mens han var på reise. Han fullførte romanen mens Irak-krigen raste. Nå kommer boka «Absolutt venner», og den kommer ut på norsk før den utgis i England.

Etter at Berlinmuren falt i 1989, sa Cornwell at han var lei av spioner. Men i den nye romanen er de tilbake i John le Carrés litterære univers. Mer usympatiske enn noensinne.

- Idiotisk krig

- Verden er ikke blitt bedre, og Irak-krigen var helt idiotisk og meningsløs, sier David Cornwell.

Dagbladet møter ham i huset hans i Nord-London med utsikt over friluftsområdet Hampstead Heath. Det ligger godt unna trafikkerte gater, og lite minner om krig og spioner. Her er det så stille at man kan høre høstløvet falle.

Cornwell er opprørt over Tony Blairs rolle. I boka sier spionen Sasha til den britiske dobbeltagenten Mundy: «Din statsminister er ikke bare en puddel. Han er en blind hund.»

Cornwell mener Blair lot seg blende av amerikanerne.

- Jeg har selv opplevd amerikanernes spyttslikkeri, da jeg ble kjørt rundt i limousiner og innkvartert i luksushotell og tiljublet for boksuksesser. Men de gjorde tusen ganger mer for å erobre Tony Blair og klarte det. Han ble overbevist om at krigen mot Irak måtte komme, lenge før den ble satt i gang. Det var en krig som bygde på løgner, og Blair levde med disse løgnene i lang tid før den begynte.

Pladask

- Hvorfor falt Blair så pladask for amerikanerne?

- Han gikk på en tøff og autoritær skotsk privatskole og ble oppdratt i en «muskuløs kristendom», hvor han fikk stor respekt for autoriteter. Denne respekten er en av grunnene til at han beundrer mektige menn som Bush og Berlusconi. I USA er Bush omgitt av ultrakonservative og ultrareligiøse personer. Disse har klart å overbevise Blair om at deres vei er den rette.

I hans nye bok er det disse kretsene i USA som er skurkene, og i likhet med sovjetrussernes KGB bruker de alle slags skitne triks.

David Cornwell ser på USA som en «røverstat».

- Kjenner du amerikanernes nye Patriotic Act? Den er skremmende og viser hvor langt de vil gå. Som eksempel kan jeg nevne en mann som ble født i Betlehem, som hadde libanesisk pass og som hadde hatt grønt kort i 25 år, det vil si at han hadde rett til å bo og arbeide i USA. Han ble arrestert på grunn av bøker han lånte på biblioteket og deportert til Gaza. USA er blitt et land der mange «forsvinner» til interneringsleirer. Vi vet alle om Guantanamo-leiren på Cuba, men amerikanerne har flere slike steder hvor de internerte ikke får adgang til forsvarsadvokter og hvor de holdes uten rettergang. Menneskerettsorganisasjoner er med god grunn bekymret.

Infiltrasjon

- USA oppfører seg også som en røverstat når Bush tror han har lov til å sette i gang såkalt preventive kriger mot andre land. Amerikanerne startet krig mot Afghanistan for å få slutt på Osmana bin Ladens aktivitet, men du kan ikke bombe en ideologi i stykker. De brukte også bin Laden som unnskyldning for å gå til krig mot Irak, og fortsatt tror sju av ti amerikanere at Saddam Hussein sto bak terrorangrepene 11. september.

- I boka infiltrerer de ultrakonservative i USA en radikal bevegelse, som så ødelegges med den begrunnelsen at medlemmene er terrorister. Hvor realistisk er det?

- Å bryte ned motstandere ved å infiltrere dem er ikke noe nytt. Vi infiltrerte tyskernes etterretningsorganisasjon under krigen og KGB gjorde det samme under den kalde krigen.

Kelly-saken

I den nye boka fins det en parallell til Kelly-saken. Kelly var den britiske våpeneksperten som sto fram og fortalte at han var BBCs kilde til påstanden om at statsministerens kontor hadde spritet opp en etterretningsrapport, og angivelig begikk selvmord.

- I boka er det en britisk etterretningsmann som står fram og kritiserer regjeringen og amerikanerne, men dette bygger ikke på Kelly-saken. Den var ikke kommet i gang da boka ble avsluttet.

- Jeg er ikke i tvil om at journalist Gilligan i BBC hadde rett, og at rapporten ble «spritet opp». Viktigere er at høringene har vist at etterretningsvesenet er blitt politisert og lar seg dirigere av politikerne. Tidligere har overvåkere og spioner bevart sin uavhengighet overfor politikerne, men slik er det ikke lenger, sier David Cornwell.

PÅ REISEFOT: David Cornwell, alias John le Carré, har reist mye i Tyskland under arbeidet med den nye boka. - En av kildene er forleggeren min Luther Menne i List forlag. Han var leder av en radikal studentcelle på 60-tallet og boka starter med tyske radikalere som planla revolusjon. I dag sitter de som direktører og er svært så respektable.