Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

USA fant Vcalan for Tyrkia

NEW YORK (Dagbladet): USA hjalp Tyrkia med å finne og fange den kurdiske opprørslederen Abdullah Öcalan.

I fire måneder arbeidet amerikanerne tett sammen med tyrkerne. Amerikansk diplomatisk press fikk flere og flere land til å nekte Vcalan opphold. Da Öcalan ankom Nairobi i februar, hadde han ingen sjanse.

Amerikansk etterretning fikk drevet Öcalan fra en trygg havn i Syria til land etter land som nektet å ta imot ham. Jakten på et tilfluktssted ble mer og mer desperat, takket være USA, skriver New York Times.

Öcalan tilbrakte mesteparten av de 15 årene han har ledet kurdernes kamp for selvstendighet i Damaskus, Syria.

Presset Syria

I oktober i fjor truet tyrkerne med militære aksjoner for å få Syria til å utvise Öcalan. USA presset Syria like sterkt.

Öcalan ble derfor satt på et fly til Moskva 9. oktober, og han ble da overvåket av israelsk etterretning. Israel hadde derimot ikke noen framtredende rolle i å fange Vcalan i Nairobi, ifølge New York Times. Det har også israelsk etterretning i utlandet, Mossad, gitt uttrykk for.

Etter å ha forsøkt å finne en politisk base i Europa i en måned reiste Öcalan 2. november til Roma hvor italienerne jobbet på spreng for å finne en måte å stille ham for retten på. Tyskerne hadde utstedt arrestordre og italienerne samarbeidet med tyrkerne.

Dødsstraff

Vel vitende om at Öcalan ville få dødsstraff i Tyrkia, ble kurderen ikke utlevert fra Italia. Tyskerne trakk arrestordren i redsel for opptøyer som man har sett etter at Öcalan ble tatt i Nairobi.

I januar i år reiste Öcalan i all hemmelighet til St. Petersburg. Derfra dro han til Athen. Gresk sympati med kurdernes kamp gikk etter hvert over til uro, og Öcalan ble anbefalt å reise til Nederland og prøve sin sak for Den internasjonale menneskerettighetsdomstolen. Nederlenderne stoppet planen, og grekerne fløy ham til Nairobi hvor de lovet ham midlertidig opphold.

Full oversikt

Amerikanerne visste hele tida hvor Öcalan var og hvor han reiste. Målet deres var å stille ham for en domstol fordi USA ser på Öcalan som terrorist.

Mer enn 100 amerikanske etterretningsoffiserer samarbeider med kenyanske sikkerhetsoffiserer i Nairobi etter ambassadebombingen i fjor sommer. Folk fra dette teamet ble oppmerksomme på Vcalan samme dag som han ankom Nairobi 2. februar i år.

Den greske ambassaden ble øyeblikkelig satt under overvåking av amerikanerne, og alle telefonsamtaler ble avlyttet. Amerikanerne ga all informasjon direkte til tyrkerne. Etter to anstrengte uker i Nairobi ble Öcalan fortalt at han kunne fly til Amsterdam og satte seg i en jeep som ble kjørt av en kenyansk offiser. Han kjørte Öcalan rett i armene på et tyrkisk kommandoteam.

KJEMPER INNBITT: En kurder i Paris demonstrerer for at PKKs leder Abdullah Öcalan skal settes fri.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media