Orkanen «Matthew» er på vei

USA har evakuert ansatte Guantanamo Bay. Men fangene må bli igjen

En rekke øyer - og til slutt fastlandet i USA - ventes å bli rammet. 

MØT «MATTHEW»: Det er fare for at mange menneskeliv kan gå tapt når orkanen «Matthew» når land i Karibien mandag norsk tid. Foto: NASA / NTB Scanpix
MØT «MATTHEW»: Det er fare for at mange menneskeliv kan gå tapt når orkanen «Matthew» når land i Karibien mandag norsk tid. Foto: NASA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Orkanen «Matthew» krysset Det karibiske hav fredag og er på vei til Jamaica, Haiti, Cuba, Bahamas og til slutt Florida.

Orkanen ventes å treffe land i morgentimene mandag lokal tid, og det er nå gått ut flomvarsel på flere av øyene i området, deriblant Jamaica og Haiti. Det ventes også store mengder nedbør: «Matthew» tar med seg opp mot 60 centimeter med regn, ifølge meterologene.

- Regnet vil medføre livstruende flommer og jordskred, spår The National Weather Service ifølge CNN.

De ber dem som nå arbeider med å sikre eiendom mot for store skader om å fullføre jobben så raskt som overhodet mulig - «Matthew» er ikke langt unna, melder kanalen.

Også nedbørsmengdene beskrives som livsfarlig av myndighetene.

Først til Jamaica

Dersom orkanen skulle treffe Haiti direkte beskrives dette av CNN som «katastrofalt». Infrastrukturen på Haiti er fortsatt svak etter jordskjelvet i 2010, og ekspertene tror skadeomfanget fra «Matthew» kan bli spesielt stort her. Også Cuba kan bli rammet hardt ifølge CNN.

«Matthew» ble natt til lørdag oppjustert til en kategori 5-orkan, og vil trolig nærme seg vindstyrker på 250 kilometer i timen. Det er ventet at den vil passere like øst for Jamaica tidlig mandag, men er stor nok til at den kan påvirke hele øya.

Dette vil være den første store orkanen som rammer Jamaica siden 1988. Øyas politiske ledelse forbereder nå innbyggerne på store ødeleggelser.

- Vi vet at minst 90 prosent av denne orkanens styrke vil treffe Jamaica. Men vi er fast overbevist om at preventive tiltak kan redusere tap av liv og eiendom, sier Jamaicas statsminister Andrew Holness ifølge Reuters.

Guantanamo Bay evakuert

Ifølge nyhetsbyrået AP er dette den kraftigste orkanen i Atlanterhavet siden Felix i 2007.

USA har nå evakuerte 700 ansatte - og deres familier - ved Guantanamo Bay på Cuba. Det er ingen planer om evakuere de 61 menneskene som holdes fanget på Guantanamo Bay, melder CNN.

- Gjenværende personell og deres familier sørger ly i deres hjem eller andre egnede steder, skriver ledelsen ved Guantanamo Bay ifølge CNN.

USA: - Forlat Haiti

Orkanen «Matthew» kan også treffe land i USA, helt sør i Florida, men det er ikke før senere denne uka, etter først å ha rammet Jamaica, Haiti, Cuba og Bahamas. De største flyselskapene i USA har for lengst varslet sine reisende om muligheten for store forsinkelser, og avlysninger, for dem som skal reise ut i karibiske hav mandag og tirsdag denne uka.

- Det er nå lite tid for å forlate Haiti i trygghet. Vi anbefaler at amerikanske borgere forlater Haiti om det er mulig, sier det amerikanske utenriksdepartementet i en pressemelding.

Allerede er minst ett liv gått tapt som følge av orkanen «Matthew». NBC News skriver at en ble knust av bølgene da orkanen passerte St. Vincent forrige uke.

EVAKUERT: 700 ansatte ved Guantanamo Bay er sammen med sine familier evakuert fra Cuba grunnen den kommende orkanen. Fangene er igjen i fengselet. Foto: AP Photo/Charles Dharapak
EVAKUERT: 700 ansatte ved Guantanamo Bay er sammen med sine familier evakuert fra Cuba grunnen den kommende orkanen. Fangene er igjen i fengselet. Foto: AP Photo/Charles Dharapak Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer