Orkanen «Matthew» er på vei

USA har evakuert ansatte Guantanamo Bay. Men fangene må bli igjen

En rekke øyer - og til slutt fastlandet i USA - ventes å bli rammet. 

MØT «MATTHEW»: Det er fare for at mange menneskeliv kan gå tapt når orkanen «Matthew» når land i Karibien mandag norsk tid. Foto: NASA / NTB Scanpix
MØT «MATTHEW»: Det er fare for at mange menneskeliv kan gå tapt når orkanen «Matthew» når land i Karibien mandag norsk tid. Foto: NASA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Orkanen «Matthew» krysset Det karibiske hav fredag og er på vei til Jamaica, Haiti, Cuba, Bahamas og til slutt Florida.

Orkanen ventes å treffe land i morgentimene mandag lokal tid, og det er nå gått ut flomvarsel på flere av øyene i området, deriblant Jamaica og Haiti. Det ventes også store mengder nedbør: «Matthew» tar med seg opp mot 60 centimeter med regn, ifølge meterologene.

- Regnet vil medføre livstruende flommer og jordskred, spår The National Weather Service ifølge CNN.

De ber dem som nå arbeider med å sikre eiendom mot for store skader om å fullføre jobben så raskt som overhodet mulig - «Matthew» er ikke langt unna, melder kanalen.

Også nedbørsmengdene beskrives som livsfarlig av myndighetene.

Først til Jamaica

Dersom orkanen skulle treffe Haiti direkte beskrives dette av CNN som «katastrofalt». Infrastrukturen på Haiti er fortsatt svak etter jordskjelvet i 2010, og ekspertene tror skadeomfanget fra «Matthew» kan bli spesielt stort her. Også Cuba kan bli rammet hardt ifølge CNN.

«Matthew» ble natt til lørdag oppjustert til en kategori 5-orkan, og vil trolig nærme seg vindstyrker på 250 kilometer i timen. Det er ventet at den vil passere like øst for Jamaica tidlig mandag, men er stor nok til at den kan påvirke hele øya.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer