KOMMENTARER

USA i indirekte krig med Iran

Det er nytt år og nye slag i Midtøsten. Angrepet mot USAs ambassade i Bagdad nyttårsaften og i dag er sterkt foruroligende.

FLAMMENDE BELEIRING: Proiranske demonstranter foran USAs ambassade i Bagdad i går formiddag. Foto: Khalid Mohammed/AP/NTB Scanpix
FLAMMENDE BELEIRING: Proiranske demonstranter foran USAs ambassade i Bagdad i går formiddag. Foto: Khalid Mohammed/AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Bildene utenfor ambassaden i Bagdad har satt en støkk i mange. Inne i den topp beskyttede såkalte grønne sonen i Iraks hovedstad prøvde flere hundre demonstranter å ta seg inn i amerikanernes diplomatiske hovedkvarter to dager på rad. Det mest bekymringsfulle, ikke minst for president Donald Trump, var at dette trolig skjedde med iransk støtte. Og demonstrantenes kamprop var ikke ukjent for en amerikansk president: «Død over Amerika».

Nå klarte ikke demonstrantene å komme seg inn i selve ambassadeområdet, men for å komme inn i den grønne sonen må de ha hatt hjelp av irakiske soldater som vokter inngangene. Det bekymrer kanskje Trump like mye.

Det er sterk uro i Bagdad nå, og trolig vil situasjonen eskalere ytterligere når USA sender 750 nye soldater til Bagdad. En slik troppeforsterkning pleier vanligvis ikke å være fredsbringende.

Det var det amerikanske flyangrepet søndag mot styrker tilhørende den iranskstøttede Kataib Hizbollah-militsen (Guds partis brigader) som utløste ambassadestormingen. 27 militssoldater ble drept og over femti skadd. Amerikanerne sa at dette var en gjengjeldelsesaksjon mot et rakettangrep nær Kirkuk i Nord-Irak søndag, der en amerikansk sivil kontraktør ble drept.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.