USA kan lese alt du gjør på Skype, Facebook, Google og Apple

Tilnærmet totale overvåkingsmuligheter på nett avslørt.

SJEFSOVERVÅKEREN: Barack Obama og hans regjering har fortsatt det overvåkingsregime på nett og telefoni som forgjengereren George W. Bush fikk etablert med hastelovgivningen i "Patriot Act" Myndighetene har sikret seg tilgang til full avlytting av de mest sentrale aktørene på nett uten at offentligheten har innsyn i hva som foregår.  Foto: REUTERS/SCANPIX/Jason Reed
SJEFSOVERVÅKEREN: Barack Obama og hans regjering har fortsatt det overvåkingsregime på nett og telefoni som forgjengereren George W. Bush fikk etablert med hastelovgivningen i "Patriot Act" Myndighetene har sikret seg tilgang til full avlytting av de mest sentrale aktørene på nett uten at offentligheten har innsyn i hva som foregår. Foto: REUTERS/SCANPIX/Jason ReedVis mer
Kommentar

Bruker du Google? Amerikansk etterretning kan vite hva du søker på. Bruker du Facebook? Amerikansk etterretning kan lese hva du skriver, og til hvem. Eller se på bildene. De vet hva du handler på Apple, de kan lese hva du skriver på Microsoft. Snart får de tilgang til Drop Box, hvis du har lagret dokumenter der.

Og du er vel ikke på Skype? Vær litt forsiktig. Amerikansk etterretning kan høre hva du sier. De kan se hva du gjør.
De kan gjøre det akkurat når de vil, men gjør det sannsynligvis ikke. NSA, National Security Agency eller det nasjonale sikkerhetskontoret har skaffet seg tilgang til så mange milliarder kilder at selv ikke de 35 000 til 55 000 ansatte kan følge med på alt.

NSA er så hemmelig at kallenavnet skal være "No Such Agency" Men nå har Washington Post og The Guardian klart å få tak i et topphemmelig slideshow som presenterer kontorets PRISM-program. Presentasjonen er så hemmelig at den ikke engang skal deles med allierte. Men presentasjonen dokumenterer det mange lenge har hatt en mistanke om: Myndighetene i USA har skaffet seg direkte tilgang til sentralserverne til nesten alle de store aktørene på internett. De kan gå rett inn og tappe ut den informasjonen de ønsker, om hvem og hva de vil. Myndighetene har offisielt benyttet seg av hovedinngangen, der de trenger en rettskjennelse før de går inn for å lese, lytte eller se. Men i tillegg har USA også hatt en åpen bakdør, der de kan gå rett inn og forsyne seg uten å varsle noen.

Nettselskapene
som er listet opp i presentasjonene nekter foreløpig. Google skriver i en pressemelding at fra tid til annen har folk hevdet av vi har laget en bakdør for myndighetene inn i våre data, men at Google ikke har noen har slik bakdør. Enten vet ikke Google selv at de blir avlyttet, eller så snakker simpelthen ikke sant.

For det er neppe slik at NSA skryter på seg en tilgang de ikke har. En talsmann for Apple sier at han aldri har hørt om PRISM-programmet- En kilde uten navn i ett av firmaene er sitert i The Guardian på at dersom myndighetene gjør dette, gjør de det uten vår viten. Det må de kanskje si. Google og de andre selskapene har ikke lov til å røpe hemmeligheter om de hemmelige tjenestene. Slikt er jo hemmelig.

I USA er reaksjonene
sterkest på at kommunikasjon vanlige amerikanere i mellom blir avlyttet. At vi utlendinger kan bli avlyttet kan de leve med. Avsløringene kommer også rett etter at The Guardian kunne avslørre at telefonselskapet Verizion var pålagt å overlevere alle metadata, altså informasjon om hvem som ringer hvem og når, og hvor de befant seg da de ringte, til myndighetene. Sannsynligvis er rettskjennelsen The Guardian har fått tak i bare en standard fornyelse av en praksis som ahr var i sju år. Sannsynligvis finnes det like kjennelser for de andre telefonselskapene i USA. De som måtte ønsker å sammenligne denne praksisen med vårt Datalagringsdirektiv (DLD) kan bli slått av likheten. Når data fra Google, Skype, Facebook og Apple så kan kombineres med telefondata er det svært lite om oss som er utilgjengelig for overvåkerne - hvis de først bli interessert i oss.

Privatliv og retten
til en privatsfære har gradvis forsvunnet med framveksten av nett og netttjenester, frykten for internasjonal terror har bare vært en katalysator. Og Obamas regjering har vært minst like opptatt av intens overvåking av borgere og nettbrukere som Bush-regjeringen var. Ingen politiker ønsker å være den politikeren som får skylda for at USA ikke oppdaget et terrorangrep i tide.

For Storebror ser deg. Storebror hører deg. Og Storebror leser deg. Storebror kan vite alt Storebror ønsker å vite om deg. Slik har utviklingen vært - helt siden sånn omtrent 1984.

USA kan lese alt du gjør på Skype, Facebook, Google og Apple
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.