<strong>SNOWDEN I BERGEN:</strong> Den verdenskjente varsleren deltok på Nordiske Mediedager på videolenke fra sitt eksil i Russland. Foto: Steinar Suvatne
SNOWDEN I BERGEN: Den verdenskjente varsleren deltok på Nordiske Mediedager på videolenke fra sitt eksil i Russland. Foto: Steinar Suvatne Vis mer

- USA kan lese Erna Solbergs epost

Edward Snowden deltok på Nordiske Mediedager. Han advarte mot amerikansk overvåkning, og sier ingen i Norge er trygge - i alle fall ikke statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Den verdenskjente, og ettersøkte, varsleren Edward Snowden deltok på Nordiske Mediedager i Bergen fredag.

- Hello Edward Snowden, it's Ole Torp from Norway here

NRK-profilen leda møtet med Snowden, som selv deltok på videolenke fra sitt ufrivillige eksil i Russland. Den fredsprisnominerte varsleren er etterlyst for forræderi mot sitt hjemland USA og risikerer meget streng fengselsstraff dersom han noengang setter beina sine på amerikansk jord igjen.

Overvåker Erna - I would also like to say hello to anyone listening in to our conversation, fleipet Torp videre.

Han fikk ikke selv stille den tidligere NSA-mannen noen direkte spørsmål. All kommunikasjon gikk gjennom Runa A. Sandvik, som er knyttet til Freedom of the Press Foundation i USA, og selv har møtt Snowden.

Han ønsker ikke lengre å snakke direkte med journalister, men snakket åpent og ledig til de 600 menneskene i salen, via Sandviks spørsmål. 

- Når statsministeren i Norge sender en epost som går utenfor regjeringsapparatet, er den eposten, som alle eposter fra næringslivstopper og politiske aktivister for eksempel, kun ett søk unna fingrene til NSA-analytikerene, sa Snowden. 

- Dette er ikke et nasjonalt problem. Det er et globalt problem, la han til. 

Naive nordmenn Snowden fortalte at mange nordmenn er for naive når det gjelder det å stole på egne maktutøvere. 

- Mange i Skandinavia sier at «jeg stoler på min regjering, jeg tror ikke den gjøre noe galt». Det er egentlig for generøst av dere. Gode folk kan gjøre fæle ting for gode årsaker, dersom målet helliggjør midlene. Slik er det her også, fortalte Snowden videre.

Snowden tok seg tida til å rette en streng pekefinger til dem som ikke frykter myndighetenes overvåkning.

- Å si at overvåkning er ok for meg, fordi jeg jo ikke har noe å skjule, er som å si at jeg ikke bryr meg om ytringsfriheten fordi jeg ikke har noe å si. Det blir helt feil, sa Snowden til umiddelbar applaus fra salen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer