SKREV HISTORIEN: Forfatter Levi Henriksen har skrevet novella «Nøkkelen til frihet», som er basert på den uskyldig dømte Kerry Cooks liv. Foto: John T. Pedersen
SKREV HISTORIEN: Forfatter Levi Henriksen har skrevet novella «Nøkkelen til frihet», som er basert på den uskyldig dømte Kerry Cooks liv. Foto: John T. PedersenVis mer

- USA kommer aldri over cowboy/indiander-stadiet

Levi Henriksen om dødsstraff i Amerika.

||| - Jeg opplever Kerry Cook på linje med Nelson Mandela og Jesus. Det er svært få mennesker forunt å kunne tilgi så mye, sier forfatter Levi Henriksen.

Han har skrevet novella «Nøkkelen til frihet», som er basert på Kerry Cooks liv. Cook ble uskyldig dømt til døden, for å ha voldtatt og drept 21-årige Linda Jo Edwards i 1977.

Han satt 22 år på death row, og ble løslatt få dager før han skulle henrettes.

- Han kom ut av fengsel, og lever i dag et tilnærmet normalt liv, hvor han bruker sine erfaringer til å gjøre en forskjell, sier Levi Henriksen.

USKYLDIG DØMT: Kerry Cook satt 22 år på dødscelle, før han ble løslatt. Her han i Oslo i fjor. FOTO: Kristin Rødland-Buick / Amnesty International
USKYLDIG DØMT: Kerry Cook satt 22 år på dødscelle, før han ble løslatt. Her han i Oslo i fjor. FOTO: Kristin Rødland-Buick / Amnesty International Vis mer

• John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, kjenner Cook personlig. Les hva han sier om vennen her.

Prosa for Amnesty
28. mai lanserer Amnesty International boka «Akkurat nå», som er en antologi hvor 18 skribenter har skrevet ulike tekster innen dramatikk, lyrikk og prosa.

Blant bidragsyterne er Levi Henriksen, Siri Nilsen og Gunnar Staalesen. Alle har tatt utgangspunkt i tema og personer Amnesty jobber for.

- Hensikten er å fortelle om menneskerettighetsbrudd på en måte som ser forbi rapporter og tall. Målet er å skape nærhet i historiene, i tillegg til ønske om å gi ut gode litterære tekster, forteller regionsleder for Amnesty Øst, Ane Aamodt.

Upolert novelleAmnesty kontaktet Henriksen før jul, og forfatteren ble svært fascinert av historien. Han gjorde grundig reseach på Cooks liv, og baket fakta inn i sin egen fortelling.

- Det er mye fiksjon i novella. Jeg har tatt utgangspunkt i Cooks historie, og aner ikke hvordan han ville reagert på teksten. Magefølelsen har hele tida sagt at dette ville Kerry Cook likt. Uansett er jeg veldig fornøyd med formen novella har fått, og det er nok den mest upolerte novella jeg noen gang har hatt på trykk. Jeg jobbet for å få fram det rå og umiddelbare, sier Henriksen.

Cowboy/indianer-stadietDa Cook besøkte Norge i høst, valgte Henriksen å ikke møte ham med hensyn til teksten han skulle skrive, og i frykt for å ikke vite hva han skulle si. Likevel har de to hatt noe kontakt via e-post.

BIDRAR: Musiker Siri Nilsen. Foto: Siv Johanne Seglem
BIDRAR: Musiker Siri Nilsen. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer

Henriksen er kjent for sitt lidenskapelige forhold til USA, men tar sterk avstand fra dødsstraff.

- Det mest absurde, er at USA som er et så velutviklet land, likevel driver med det barbariet dødsstraff er. Det gjør at USA aldri kommer over cowboy/indianer-stadiet, når tanken om hevn er et bærende element i samfunnet. I De ti bud står det at du ikke skal drepe, men staten Amerika gjør et unntak for seg selv. Det er en barbarisk skikk, sier Henriksen.

BIDRAR: Forfatter Gunnar Staalesen. Foto: Keith Hammett
BIDRAR: Forfatter Gunnar Staalesen. Foto: Keith Hammett Vis mer

Skrev i «rus»Cooks historie har berørt Henriksen på mange plan, blant annet som far. Fortellingen er skrevet i jeg-form, og ble produsert i raskt tempo.

- Det var faktisk ikke noe vanskelig å skrive novella. Jeg leste meg opp på Cook, blant annet på nettsida hans. Det var som å stupe inn i en intens, altoppslukende tilværelse, hvor teksten ble skrevet i en slags rus.

BIDRAR: Prest Sunniva Gylver. 
Foto: Håkon Eikesdal
BIDRAR: Prest Sunniva Gylver. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
BIDRAR: Motocross-kjører Ailo Mikkelsen Gaup. Foto: Sigurd Fandango
BIDRAR: Motocross-kjører Ailo Mikkelsen Gaup. Foto: Sigurd Fandango Vis mer