Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- USA liker det ekstreme

Enslaved gir amerikanske metalfans historietimer i Texas.

AUSTIN (Dagbladet.no):  - Etter at vi hadde turnert i USA i høst mottok vi en epost der tittelen bare var «Vice elsker Enslaved». Jaha, tenkte vi, hva betyr det? Det viste seg at redaktøren av bladet er skikkelig fan og dermed spiller vi to konserter for dem denne uka, sier Ivar Bjørnson til Dagbladet.no.

South By Southwest i Austin, Texas er verdens største og viktigste musikkfestival. Men selv om de offisielle konsertene ikke begynner før åtte, er det ikke bare om kveldene det skjer.

På dagtid arrangeres eksklusive fester man bare kan glemme å komme seg inn på uten gjestelisteplass. Trendbladet Vice er kjent for å holde de aller beste festene, Enslaveds første dagfest headlines av rocklegendene Mötorhead.

Ekstremt

Vice er også kjent for å sin ekstreme artikkelstil og omfavnelse av subkulturer.

Ivar mener Enslaveds musikk passer godt inn i Vice-settingen.

- De er en del av alternativmarkedet og det passer godt for oss. Vice representerer en annen type hipster enn det folk i Norge er vant til, det er mye mer ekstremt. Jeg tror Enslaved er rett band for USA. Her kan det snodige bli svært. Bare se på Tool, sier han.

- Det er litt som med David Lynch. Det er et spenningsmoment i ekstremmetalen, noe de ikke helt forstår og det appellerer, mener Ivar.

SOM ET KINDEREGG: Enslaved spiller tre konserter under årets South By Southwest. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
SOM ET KINDEREGG: Enslaved spiller tre konserter under årets South By Southwest. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

Han får støtte av vokalist Grutle Kjellson.

- Mange mener at amerikanerne er dumme, men det er de så absolutt ikke når det gjelder musikk. Her tar de referansene i musikken vår helt tilbake til Rush, de har sinnssyk peiling, sier han.

Rutebuss

Enslaved var det andre norske metalbandet, etter TNT, som turnerte i USA. Den gang spleiset amerikanske kompisgjenger på å få Enslaved til byen. Bandet selv kjørte rutebuss. Nå er det litt andre tilstander. I fjor spilte de 53 konserter over dammen.

- USA er et land der ting tar lang tid. Det er først det siste året vi har begynt å selge plater, mye på grunn av hva slags distribusjon vi hadde tidligere. Det som er interessant er likevel å se at det viktigste fortsatt er å spille live, forteller Grutle.

I tillegg til Vice-festene spiller Enslaved også på en egen showcase for skandinavisk metal, sammen med blant andre 1349.

- Det er litt fett at de endelig satser på sjanger. Det er mye mer effektivt å ha en skandinavisk metalkveld enn bare en norsk kveld. Det er 2000 band her, hvem vil gå på en norsk kveld da? Men hvis vi skulle vært litt kritiske, burde de nok satset på en «Norwegian Extreme Metal Night» i stedet. Det er tross alt bare metalfolk i USA som vet hvor Norge er. En slik kveld hadde gått rett hjem, sier Grutle.

Historikere

I publikumsmassen på Vice-festen står en vennegjeng fra Sacramento og Los Angeles. De har stått i kø fra klokka åtte om morgenen for å få med seg Enslaved.

- Enslaved er ekte vare. Jeg ser på de norske metalbandene litt som historikere, som lærer oss om den forgagne nordiske tiden. På de platene der de synger på norsk skjønner jeg riktignok ikke hva de sier, men det er ikke så farlig. Vi skjønner budskapet likevel, sier Christopher Weber (36) til Dagbladet.no.

ENSLAVED-SLAVER:: Vennegjengen Carissa Renfro (26), Deanna Frank (32), Paul Hampton (36), Chris Weber (36) og Pat Cox (37) stilte seg i kø klokka åtte om morgenen får å få med seg Enslaved.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media