Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Trump og Parisavtalen:

USA melder seg ut av de gode kreftene i verden, og etablerer sin egen ondskapens akse av klimasabotører

Verden brenner, og Trump trekker seg fra slukningsarbeidet. 

UT: Donald Trump er i ferd med å trekke landet fra Paris-avtalen. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque     TPX IMAGES OF THE DAY
UT: Donald Trump er i ferd med å trekke landet fra Paris-avtalen. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque TPX IMAGES OF THE DAY Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med USA på vei ut at Paris-avtalen er det alle mann til pumpene. Men først av alt: hva er det som står på spill?

Utslipp av klimagasser har fylt atmosfæren slik at jordkloden er i ferd med å koke. Vi er forbi én grad global oppvarming, og på vei mot fire med dagens fart. Når vi passerer to graders oppvarming mener forskerne at jordkloden passerer et kritisk punkt. Den vil selv sette igang en rekke av sine egne, selvforsterkende prosesser. Som for eksempel at tundraen vil tine og slippe ut store mengder metangass. Man frykter at temperaturstigningen rett og slett kan komme ut av kontroll.

Vi kan sammenlikne det med en skogbrann. Paris-avtalen er et dugnadsarbeid for å holde kontroll over flammene, og organisere de ulike landenes innsats for å sikre at flammene ikke sprer seg. Hvis alle bidrar, og prioriterer arbeidet, kan vi begrense skadene og leve videre på noenlunde samme måte som før.

Hvis ikke har vi denne katastrofemenyen å friste med:

  • Havstigning som vil drukne kystområder over hele verden og vil ramme en milliard mennesker.
  • Smeltede isbreer, som vil etterlate enorme, tørrlagte elvedeltaer som i dag er viktige jordbruksområder og bosteder for mennesker i Sør-Amerika og Asia.
  • Områder i Afrika og Midt-Østen som vil bli så varme at de i praksis blir ubeboelige.
  • Varmere og surere verdenshav, som vil drepe livet der. Det er allerede i gang, korallrevene dør i en foruroligende fart.

Og så videre, og så videre.

Trump er han fyren som kommer tuslende for å se på dugnadsgjengen, men som snur seg vekk og nekter å bidra. Selvsagt er han det.

Spørsmålet er: Hva skjer nå? Hvordan vil andre land reagere på at lederen av den frie verden bestemmer seg for å skulke dugnaden? Vil flere slå følge og skulke samme med ham, eller vil de bidra mer selv og sørge for at jobben blir gjort? Og i så fall: hvordan vil verden forholde seg til USA framover. Det er jo gjerne sånn at han som ikke møter på dugnad får færre venner i blokka.

I skrivende stund er det ikke offisielt bekreftet at Trump vil trekke USA ut av Paris-avtalen, men det ser ut til å peke i den retningen. En avgjørelse var ventet denne uka, og en utmelding vil være i tråd med hans løfte til velgerne i fjor.

Denne prosessen begynte altså allerede ved valgseieren i november i fjor. Som USAs 45. president ville enten Trump trekke seg helt ut, eller forbli i avtalen med det mål å bremse eller dempe den. At han nå ser ut til å forlate den, er en slags avklaring som gjør at de øvrige landene kan jobbe videre med avtalen og forsterke den. Den skal oppdateres hvert femte år med nye utslippskutt.

Sjansen for at noen slår følge med Trump og forlater avtalen, er høyst reell. Det vil nå være langt mindre politisk risikabelt å trekke seg fra avtalen, noe som typisk vil kunne være aktuelt for en rekke mellominntektsland.

Men selv ikke Trump bestemmer over alt som foregår, ikke engang i USA. Det har hans president-tid til nå vist til fulle. Trump styrer den føderale klimapolitikken, men delstatene har stor myndighet til å utforme sin egen. California har tatt initiativ til en svær klimaavtale, «Under2 Coalition». 170 byer og stater fra hele verden er med, og de utgjør tilsammen en tredjedel av den globale økonomien.

Han møter ikke bare intern motstand hos politikere i USA, men også hos en rekke store selskaper. General Motors, Wallmart og Apple er blant de som har sagt at de bare vil bruke fornybar energi i framtiden. 270 investorer, som sitter på verdier på tilsammen 17 tusen milliarder (!) dollar, sendte nylig et brev til G7-landene med en bønn om at landene holder seg til Paris-avtalen.

Dessuten ligger ikke framtidig vekst i fossil energiproduksjon. Allerede nå er det flere som jobber i fornybarsektoren i USA enn i kull. USA risikerer ikke bare at verden vender dem ryggen, men at verden rykker ifra. Næringsliv som omstiller seg vil være det mest konkurransedyktige i en lavutslippsframtid.

Beslutningen vil dessuten ganske sikkert få andre, alvorlige konsekvenser for Trumps Amerika. Den vil svekke USAs maktposisjon i verden, og desimere landets mulighet til å drive diplomatisk påvirkningsarbeid og øve myk makt.

USA melder seg med dette ut av de gode kreftene i verden, og etablerer sin egen ondskapens akse av klimasabotører.

At Trump trekker landet sitt ut av Paris-avtalen er en ulykke for verden. Men det vil aller først og fremst være en ulykke for USA.

Som Trump selv sier: America first.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!