USA og EU i kappløp mot bunnen

Bak lukkede dører forhandler EU og USA om det som kan komme til å bli tidenes største handels- og investerings- avtale. Lekkasjene fra forhandlingene lover ikke godt for demokratiet.

OMSTRIDT:  - Det er mange som frykter at sluttresultatet av avtalen blir et «kappløp mot bunnen», der den laveste standarden blir den gjeldende på begge sider, skriver Gunnesdal. Bildet viser tyske demonstranter mot TTIP, foran en TV-skjerm med Tysklands utenriksminister, Frank-Walter Steinmeier. Foto: NTB Scanpix
OMSTRIDT: - Det er mange som frykter at sluttresultatet av avtalen blir et «kappløp mot bunnen», der den laveste standarden blir den gjeldende på begge sider, skriver Gunnesdal. Bildet viser tyske demonstranter mot TTIP, foran en TV-skjerm med Tysklands utenriksminister, Frank-Walter Steinmeier. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EU og USA har nettopp avsluttet femte runde med forhandlinger om den gigantiske handels- og investeringsavtalen Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Forhandlingene skal etter planen være ferdige ved utgangen av 2015. De er strengt hemmelige, men ut fra lekkede dokumenter, og uttalelser fra forhandlerne skjønner man at avtalen handler om langt mer enn det man vanligvis forbinder med en handelsavtale. Dersom EU og USA blir enige, håper de at avtaleteksten skal bli «en global norm på områder der internasjonale forhandlinger så langt har kommet til kort.»

Det ambisiøse målet er å «harmonisere» nær sagt alle bestemmelser som kan være til hinder for handel mellom EU og USA. I denne forhandlingen er derfor ingen handelshindring hellig. Amerikanerne presser blant annet på for at EU skal godta import av klorvasket kylling og svinekjøtt alet opp med veksthormoner. De ønsker også at EU fjerner sine regler for import og merking av genmodifisert mat. Europeerne på sin side ønsker å få reversert en rekke av reformene som har blitt innført mot Wall Street og den amerikanske finansnæringen i kjølvannet av finanskrisen. Derfor er det mange som frykter at sluttresultatet blir et «kappløp mot bunnen», der den laveste standarden blir den gjeldende på begge sider.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer