KLIMA: Vi tenker ikke lenger på Bali først og fremst som et populært feirested. Bali representerer nå også en verdensomspennende enighet om et forhandligsveikart som skal lede fram til en global avtale om tiltak mot klimaendringene. Å bli enige om veikartet var ikke lett. Noen parter truet med å avstå fra fremtidige samtaler hvis deres krav ikke ble møtt. Andre ville unngå å ta del av byrdene. Men USA kom med ønsket om å få det til å fungere og til slutt ble det oppnådd enighet på en rekke viktige områder.
Det kunstige skillet mellom u-land og i-land ble fjernet. På Bali ble vi enige om at alle er ansvarlig for fremtidig handling, selv om ansvaret kan være ulikt avhengig av nasjonale omstendigheter. Dette var avgjørende for USA fordi vi vet at mesteparten av fremtidige klimautslipp vil komme fra utviklingsland. Ingen klimaavtale kan fungere uten deltakelse fra land som Kina og India. Med Bali-avtalen følger alle nå det samme veikartet. Videre forhandlinger må tydelig skille mellom utviklingslandene i forhold til størrelse på økonomien og utslippsnivå, og koble deres grad av ansvar til slike faktorer.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger