STARS AND STRIPES FOREVER: Amerikanske styrker rykket i helga inn i den syriske byen Manbij. Foto: Delil Souleiman/AFP/Scanpix NTB
STARS AND STRIPES FOREVER: Amerikanske styrker rykket i helga inn i den syriske byen Manbij. Foto: Delil Souleiman/AFP/Scanpix NTBVis mer

USA og Tyrkia kan
støte sammen i Syria 

Kampene om IS-hovedstaden Raqqa i Syria er snart i gang. Det kan føre til konflikt mellom to NATO-land.


Kommentar

De skulle stå sammen om å kaste den såkalte islamske stat, IS, ut av Raqqa, den siste store byen som de ekstreme islamistkrigerne kontrollerer i Syria. I stedet har Tyrkia og USA kommet på kollisjonskurs.

Årsaken er alliansepartnerne de to NATO-landene har på den syriske slagmarken. Tyrkia slåss sammen med Den frie syriske hær, FSA, mens USA støtter De syriske demokratiske styrker, SDF, en organisasjon etablert av amerikanerne sjøl. Den består av syriske arabere og syriske kurdere, sistnevnte fra den kurdiske YPG-militsen. Det tåler ikke Tyrkia. YPG er alliert med den tyrkisk-kurdiske PKK-geriljaen, som tyrkerne ser på som en terrororganisasjon. Og da er jo YPG-soldatene også terrorister, må vite.

Det var etter at SDF tok byen Manbij i august i fjor at Tyrkia invaderte Nord-Syria. Tyrkerne hadde to målsettinger med invasjonen; å kaste SDF, der YPG er den sterkeste part, ut av Manbij og å knuse IS i Syria. YPG har etablert et eget kurdisk område i det nordøstlige Syria. Det aksepterer tyrkerne så lenge de ikke har kontroll over en eneste kvadratmeter av territoriet vest for elva Eufrat. Men det bryr ikke YPG seg om, vel vitende om at de er støttet av USA. Amerikanerne under president Obama lovte at YPG skulle trekke seg ut av Manbij, som ligger vest for Eufrat. Det løftet har ikke USA holdt.

Så nå er situasjonen mildt sagt eksplosiv. Manbij ligger snaue fjorten mil fra Raqqa, ved en hovedvei som tidligere var en av IS sine viktigste forsyningslinjer. Sammen med FSA-styrker har tyrkiske soldater rykket fram mot Manbij, men der holder altså USAs allierte til. Tyrkernes ultimate mål er Raqqa, det samme målet som USA og SDF har.

For å prøve å unngå en tyrkisk-amerikansk konflikt møttes forsvarssjefene fra Tyrkia, USA og Russland i den tyrkiske turistbyen Antalya tidligere denne uka. Partene kom ikke noe nærmere hverandre, men den russiske delegasjonen skal ha opptrådt i en slags meklerrolle – mellom to NATO-land. Slikt er ikke vanlig kost.

-Dette kan komme til å koste dyrt i forholdet til USA, advarte Tyrkias statsminister Binali Yilderin mens møtet i Antalya ennå pågikk.

Det er en absurd situasjon som er oppstått i og rundt Manbij. Med amerikanernes fulle godkjennelse har det herskende kommunestyret i byen inngått en avtale med Assad-regimet og russerne. Meningen er at syriske politifolk skal ta kontroll over noen nesten fraflyttede landsbyer nord for Manbij for å være en buffer mellom Tyrkia og FSA på den ene siden og SDF på den andre. Ikke alle arabiske syrere i SDF er glade for denne situasjonen, for mye tyder på at dette er første skritt på veien mot å gi president Basshar Assads styrker tilbake kontrollen over Manbij. Men dette er realpolitik fra amerikanernes side. Til alt overmål er nå amerikanske spesialsoldater satt inn for å patruljere gatene i Manbij, offisielt for å hindre både Assad-soldater og tyrkiske og tyrkisk-støttede styrker i å ta byen. Men alle vet at det er tyrkerne saken dreier seg om, Assad kan bare sitte rolig og vente på neste fase i utviklingen.

Og amerikanernes ankomst til Manbij foregikk ikke akkurat i diskrete former. De kom i pansrede kjøretøyer med vaiende amerikanske flagg. Her skulle alle vite at verdens mektigste militærmakt ønsker å ha kontroll.

President Donald Trump har hittil fulgt Barack Obamas linje i Syria-krigen, der altså konfrontasjon med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er en kalkulert risiko. Men Trump ser ut til å ville øke den amerikanske militære innsatsen i Syria for å ta knekken på IS. Offisielt er det per i dag 503 amerikanske spesialsoldater på den syriske slagmarken. Flere hundre amerikanske marinesoldater har nå også ankommet Syria, for å etablere en rakettbase i landet. Det er første gang noe slikt skjer.

-Vi vil vise vårt nærvær, sier Pentagon-talsmann Joe Davis til The Washington Post.

Al Jazeera kan fortelle at USA planlegger å sende rundt ett tusen soldater til Kuwait som et ledd i opptrappingen i Syria. Disse soldatene skal være i beredskap og settes inn i kampene dersom det er behov for det.

De nærmeste dagene vil vise om Tyrkia og USA kan unngå å havne i en direkte konflikt i og rundt Manbij. Men spørsmålet er også hva som skjer med Raqqa. Her har det hittil vært et kappløp mellom tre parter: Assads styrker, tyrkiske soldater og FSA og de USA-støttede SDF-styrkene. Mye tyder nå på at USA er villig til å la president Assad få et ord med i laget når det gjelder Raqqa. Det er i tråd med president Trumps uttalelser om at kampen mot IS er den eneste grunnen til fortsatt amerikansk engasjement i Syria.

Så får vi se om Trump må ofre et vennskap med president Erdogan på veien og om NATO-landene USA og Tyrkia kommer i direkte væpnet konflikt i det nordlige Syria.