USA og USA-imperiet i norske hjerter

Norske stats-, utenriks- og «forsvars»-ministre som kan forene sin samvittighet med å la seg lede av USAs utbyttere, mordere og torturister, burde vært overvåket som USA-imperiets nyttige idioter, mener konflikt- og fredsforskeren Johan Galtung.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SOM TENÅRING LIKE

etter krigens slutt hadde jeg en sterk opplevelse. Noen som sto meg meget nær hadde flyktet til Sverige og kom tilbake - som kommunister. Beundringen for Sovjet var sterk og den gikk langt hinsides det opplagte at det var den Røde Armé som hadde beseiret den tyske Wehrmacht. Ikke de allierte, deres landgang i Normandie for 60 år siden var en parademarsj sammenliknet med Sovjets kamp. Drepe sivilbefolkning kunne de allierte, 600 000 kvinner og barn bombet ihjel i tyske byer. I Caen, Calvados og Basse Normandie drepte de 30 000 franskmenn for å frigjøre dem, og for å drive noen tyskere ut på markene hvor det var lett å drepe dem også. Dette har vært tabu inntil nylig.

Men tilbake til kommunistene. Deres bakgrunn var 1930-årenes sammenlikning, til Sovjets fordel, mellom kapitalisme i krise og kommunisme i utvikling. Det som gjorde inntrykk på meg var hvordan de reagerte på de første sterkt kritiske bøkene om Sovjet.

JEG HUSKER SPESIELT

Kravchenkos Jeg valgte friheten . Jeg hadde ingen ideologisk investering i Sovjet og leste boken med interesse som beretningen om en annen form for fascisme. De kastet boken i veggen av raseri: tullprat, løgn. Så plukket de opp boken og smugleste. Hm. Hm. Og fra den første enfoldige blånekting av at noe kunne være galt gikk det raskt videre til første fase, vel, det er kanskje noe i det, men vi må huske på hva de har vært gjennom, intervensjonskrigene, hungersnøden. Og til annen fase, han er antakelig forræder. For så å lande trygt i tredje fase: Alt det gale skyldtes én person, Stalin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer