KOMMENTARER

USA-politi i lære hos israelerne

I flere år har amerikanske politifolk lært avanserte teknikker for å slå ned på opptøyer av israelske kolleger. Resultatet så vi i Minneapolis 25. mai.

KNE MOT NAKKE-TEKNIKKEN: Bildet er tatt under urolighetene utenfor Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem i mars i fjor, og viser tilsvarende grep som George Floyd ble utsatt for 25. mai i år i Minneapolis . Foto: Reuters
KNE MOT NAKKE-TEKNIKKEN: Bildet er tatt under urolighetene utenfor Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem i mars i fjor, og viser tilsvarende grep som George Floyd ble utsatt for 25. mai i år i Minneapolis . Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Da de avskyelige videoene som viste dødsfallet til 46-årige George Floyd i Minneapolis ble offentliggjort, kjente mange palestinere seg igjen. Dette er én av flere måter israelerne møter palestinske demonstranter i Jerusalem og på Vestbredden på. Men mens denne måten å bekjempe «opprør» på er et unntak i USA, er den ganske så vanlig i Israel.

Nettstedet Jewish Virtual Library kan fortelle at USA for alvor begynte å benytte seg av israelsk antiterror-ekspertise etter 11. september 2001. Men politisamarbeidet mellom de to landene gikk lenger enn som så.

Israelske sikkerhetsstyrker regnes for å være ble de mest effektive, sofistikerte og kompromissløse i hele verden, og har gjennom åra delt sin kunnskap med amerikanerne. Trening av amerikanske politifolk skal gå helt tilbake til 1990-tallet.

Under de siste dagers voldsomme opptøyer i USA har politiet og nasjonalgarden brukt tåregass mot fredelige demonstranter, foretatt massearrestasjoner under fredelige markeringer, iverksatt portforbud og gått til vilkårlige aksjoner mot journalister. Dette er taktikker som er helt vanlige når israelske politifolk og militære slår ned på palestinsk uro.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer