VANT: Donald Trump vant republikanernes nominasjonskamp og blir partiets presidentkandidat. Foto: EPA/TANNEN MAURY
VANT: Donald Trump vant republikanernes nominasjonskamp og blir partiets presidentkandidat. Foto: EPA/TANNEN MAURYVis mer

USA sjekker inn på Trumps «Paradise Hotel»

Med Donald Trump i førersetet ligger det an til tidenes skitneste valgkamp i amerikansk politikk.

Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): Til tross for en uryddig sveis og små hender har Donald Trump klart å vippe hele 16 republikanske motkandidater av veien siden han i fjor sommer gjorde det klart at han vil bli partiets presidentkandidat. I går forsvant Texas-senator Ted Cruz ut av dansen etter et knusende nederlag i primærvalget i Indiana. I dag trekker også den siste utfordreren, Ohio-guvernør John Kasich, seg formelt. I realiteten har han vært uten sjanser til å vinne i flere uker.

Ingen - Trump inkludert - hadde for noen måneder siden trodd at han skulle klare å bli presidentkandidat. Alle eksperter og kommentatorer - undertegnede inkludert - trodde lenge at den kaotiske, impulsive og uforutsigbare valgkampen til Trump ville falle samme for lenge siden. Det har ikke skjedd.

Trump har i stedet surfet videre på en uforutsett voldsom bølge av sinne, hat, rasisme og frykt blant særlig lavere utdannete, hvite menn. I tillegg har han gjennom bøllete framferd, selvskryt, drøye uttalelser og skitne triks klart å kvitte seg med den ene konkurrenten etter den andre. Gang på gang har han blitt tatt i åpenlyse løgner og avslørt enorme kunnskapshull og mangel på politisk program. Tilhengerne har bare sluttet enda sterkere opp om ham. For dem er det etablissementet som har skylda i problemene.

De fleste av kandidatene Trump danket ut, er folkevalgte politikere med lang erfaring og solide ressurser rundt seg. Men de kan i stor grad takke seg selv. De lot seg kjøre over av dampveivalsen Trump. Enten turte de ikke, eller så klarte de ikke slå tilbake mot Trumps triks. 

Så seint som mandag trakk han fram en fullstendig ubekreftet historie fra det Trump-vennlige kulørte magasinet National Enquirer. Historien knyttet faren til Ted Cruz til drapet på president John F. Kennedy. Tidligere var det også samme magasin som hevdet at Cruz hadde vært utro mot kona med fem kvinner. Den åpne kilden i saken var Trumps gode venn Roger Stone, som også er kjent for å være involvert i noen av de største skandalene amerikansk politikk. Begge gangene sørget dette for at Cruz mistet fatningen på avgjørende tidspunkter i valgkampen.

I seierstalen natt til onsdag var det en usedvanlig lavmælt Trump som må innse at det er en høyst reell sjanse for at han og kona Melania må flytte fra den gullforgylte leiligheten på Fifth Avenue i New York og ned til det langt mer beskjedne hvite huset i Washington D.C.. Han sier han synes det er lett å opptre presidentaktig, men han har fremdeles til gode å vise at han behersker det. For det første må han samle sammen restene av det republikanske partiet. I løpet av nominasjonskampen har han nemlig knust og splittet store deler av partiet. Nå trenger han dem til å bidra i valgkampen selv om mange sentrale politikere åpenlyst hater ham.

I tillegg må Trump appellere til et langt breiere lag av befolkningen enn han har gjort hittil. Det blir ikke lett. Den bøllete forretningsmannen har nemlig fornærmet uttallige grupper på sin ferd. Han har kalt meksikanske innvandrere voldtekstmenn. Han har tatt til orde for å nekte alle muslimer adgang til USA. Han har rakket ned på den republikanske krigshelten John McCain. Han har mobbet en funksjonshemmet journalist. Han hevdet først at kvinner som tok abort, burde straffes, før han seinere snudde. Bare for å nevne noe av det som gjør Trump omstridt. Han angripes dessuten ikke bare fra venstrekanten. Blant konservative republikanere mener mange at han er for liberal i sosiale spørsmål om homofiles rettigheter og selvbestemt abort. Trump er dessuten langt mer isolasjonistisk i utenrikspolitikken enn haukene hos republikanerne, og han ligger venstre selv for mange demokrater, som Hillary Clinton, i synet på frihandel.

Neppe noen presidentkandidat i moderne tid har vært så upopulær som Trump i sitt eget parti eller i befolkningen for øvrig. Samtidig møter han mest sannsynlig Hillary Clinton som demokratenes kandidat. Hun er også svært polariserende og dypt mislikt i enkelte deler av befolkningen. På gjennomsnittet av meningsmålingene ligger Clinton snaut sju prosentpoeng foran Trump, ifølge Realclearpolitics.Nå skal de begge bruke alle sine ressurser på å rakke ned på hverandre og regissere et penest mulig bilde av seg selv for offentligheten. Det kan bli interessant, underholdende og ellevilt ettersom de også har en komplisert fortid. Hillary Clinton var for eksempel i bryllupet til Trump, og han har donert penger til hennes tidligere valgkamp.

Trump framstiller Clinton som en dårlig kandidat. Han kommer til å angripe henne for den private epostserveren og håndteringen av terrorangrepet i Benghazi. Han vil trolig også rippe opp i ektemannens Lewinsky-affære. Clinton vil på sin side forsøke å framstå som den erfarne tidligere førstedama, senatoren og utenriksministeren, som er overlegent best kvalifisert, og som kan bli historisk som USAs første kvinnelige president. Samtidig vil hun trolig beskrive Trump som en mannssjåvinistisk, bøllete riking fullstendig uten erfaring.

Trump har gjort stor suksess med realityshowet «The Apprentice» og som hotelleier. Nå har han klart å få hele USA til å sjekke inn på sin versjon av «Paradise Hotel». Det kan bety tidenes skitneste amerikanske valgkamp med dyneløfting, intriger, utroskap og voldsomme krangler for åpen scene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.