DEBATT

Romfart:

USA skal sende mennesker til Månen igjen

Som et steg på reisen til Mars, ønsker Det hvite hus igjen at NASA skal sende mennesker til Månen.

TIL MÅNEN: - Vi vil sende NASA-astronauter til Månen igjen, sa den amerikanske visepresidenten Mike Pence forrige uke. Foto: NASA / Joel Kowsky
TIL MÅNEN: - Vi vil sende NASA-astronauter til Månen igjen, sa den amerikanske visepresidenten Mike Pence forrige uke. Foto: NASA / Joel Kowsky Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Vi vil sende NASA-astronauter til Månen igjen – ikke bare for å legge igjen fotspor og flagg, men for å bygge grunnlaget vi trenger for å sende amerikanere til Mars og videre utover», sa visepresident Mike Pence fredag.

Pence leder det nylig gjenetablerte National Space Council, som skal ha tilsyn med og koordinere amerikanske romaktiviteter, deriblant NASAs romprogram.

Trump-administrasjonens ambisjoner står i kontrast til president Obama som i 2010 kansellerte lignende planer NASA hadde den gang, til fordel for en mer ambisiøs ferd til Mars og videre finansiering av Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Pence presenterte planene foran den pensjonerte romfergen Discovery ved Smithsonian National Air and Space Museum. Talen ga assosiasjoner til tidligere president John F. Kennedys tale i 1962 som skulle lede opp til den første månelandingen i 1969. Da ga Kennedy NASA oppgaven med å sette amerikanere på Månen innen et tiår.

Visepresidentens tale var langt fra like konkret og det er unektelig ikke like spennende å sende mennesker til Månen for syvende gang. Spørsmålet blir om Trump-administrasjonen er like villig som Kennedy til å legge penger på bordet for å få en måneferd til å skje. For det er til syvende og sist finansiering som vil være utslagsgivende. Uansett er det oppmuntrende å høre at interessen for romfart fortsatt er til stede i amerikansk politikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer