USA spiller høyt

Amerikanerne spiller på to hester i Syria, samtidig som de nå også har gått til krig mot en al-Qaida-tilknyttet gruppe.

VISTE FRAM TREFFENE: Det amerikanske forsvaret viste i dag fram hvor de bombet natt til tirsdag. Foto: Getty Images / AFP / NTB Scanpix
VISTE FRAM TREFFENE: Det amerikanske forsvaret viste i dag fram hvor de bombet natt til tirsdag. Foto: Getty Images / AFP / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

ETTER DET amerikansk-arabiske angrepet mot islamister i Syria natt til i går, har konflikten i nabolandet Irak spredd seg. Og president Obama spiller høyt.

I Irak bomber USA etter invitasjon fra den irakiske regjeringen. I Syria handler amerikanerne på egen hånd sammen med arabiske allierte. Og de er ikke invitert av president Bashar Assad.

DET VAR MANGE som sperret øynene opp da det i går ble offentliggjort at USA hadde informert Assad om at bombeangrepene i Nord-Syria ville komme. Det var imidlertid ikke snakk om noen koordinering, ble det sagt. En versjon gikk ut på at Syria hadde fått informasjonen via FN, en annen at den syriske utenriksministeren hadde fått overlevert et brev fra irakiske myndigheter om at president Barack Obama nå ville føre kampen mot den såkalte islamske staten, IS, over på syrisk jord.

SÅ MYE for å berolige de syriske myndighetene, som sjøl sa de tok imot hjelp fra enhver som vil bekjempe IS, men vi vet ikke hva som har skjedd bak kulissene. Imidlertid merket mange seg at Obama under sin korte kunngjøring i går ettermiddag også sa at støtten til den syriske moderate opposisjonen - som kjemper for å styrte Assad - ville bli styrket.

At både Assad og hans fiender i Den frie syriske hær ble beroliget av amerikanernes uttalelser, er det ingen grunn til å tro. Men for Obama er det nå viktigst å holde seg inne med Assad så han kan fortsette kampen USA, Saudi-Arabia, Bahrain, De forente arabiske emirater, Jordan og Qatar innledet natt til i går. At han har med seg de fem arabiske landene gir en viss legitimitet, men det er ingen som tviler på at dette er USAs krig. Det kunne man også se på de store internasjonale tv-stasjonene i går.

Hva Den frie syriske hær og noen få andre såkalte moderate grupper sier, blir interessant å høre. For selv om IS skulle bli svekket av de nye angrepene, blir Assad trolig styrket.

ET NYTT MOMENT som kom inn i bildet i går, var den al-Qaida-tilknyttede gruppa Khorasan. Den skal bestå av folk med høye posisjoner og bombeeksperter innen al-Qaida og har flyttet fra Pakistan til Syria for å trene opp terrorister til å gjennomføre aksjoner utenlands, skal vi tro USA. Ifølge amerikanske myndigheter var Khorasan-gruppa, som holder til vest for Aleppo, i ferd med med å planlegge terroraksjoner i USA og Europa. Amerikansk etterretning hevder til og med at de vet at aksjonister fra gruppa hadde planlagt å dra over til Tyrkia eller ta sjøveien til Europa, og de skal til og med ha utviklet sprenglegemer som det ikke er så lett å oppdage under sikkerhetskontroller.

Khorasan-gruppa skal ha blitt overvåket av amerikanerne i lengre tid, og mange spør seg hvorfor de ble angrepet akkurat nå. En del spekulasjoner går ut på at dette hadde sammenheng med at IS for kort tid sida halshogde to amerikanske journalister og la henrettelsene ut på internett. Vel vitende om at USA ikke får Russland og Kina med på et militært eventyr i Syria, kan amerikanerne med  bakgrunn i Khorasan-gruppa og de to henrettelsene si at de agerer etter FN charterets paragraf 51 som gjør det klart at et land kan handle militært i selvforsvar hvis det er under en alvorlig trussel utenfra. Den samme paragrafen kan Frankrike komme til å benytte seg i kampen mot islamistiske terrorister etter at en franskmann ble kidnappet av en utbrytergruppa fra IS i Algerie i går.

ANGREPET I SYRIA etterlater seg like mange spørsmål som svar. I byen Idlib skal 50 medlemmer fra den islamistiske Nusra-fronten ha blitt drept etter et bombeangrep. Ifølge en syrisk organisasjon i London var åtte av de drepte sivile, hvorav tre barn. Fra enkelte kilder var det syriske og ikke amerikanske fly som sto bak bombingen. Idlib ble heller ikke nevnt som mål fra USAs side. Men var det amerikanerne som sto bak, må de ligge lavt. For i det øyeblikket sivile blir drept i Syria, vil helvete være løs. Allerede nå snakker deler av den sunnimuslimske majoriteten i Syria om at dette er USAs krig mot dem. Med sivile tap kan amerikanerne ha gjort seg en bjørnetjeneste ved å gå inn i Iraks naboland.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.