GRØNT LYS: Ola Kvernberg (tv) og Steinar Raknes under «Liarbird»-konserten for snart tre år siden. Fredag er det grønt lys for mer samarbeid på Nasjonal jazzscene Victoria når Ola Kvernberg Trio spiller lanseringskonsert for det nye albumet «Northern Tapes». FOTO: TERJE MOSNES
GRØNT LYS: Ola Kvernberg (tv) og Steinar Raknes under «Liarbird»-konserten for snart tre år siden. Fredag er det grønt lys for mer samarbeid på Nasjonal jazzscene Victoria når Ola Kvernberg Trio spiller lanseringskonsert for det nye albumet «Northern Tapes». FOTO: TERJE MOSNESVis mer

USA-topper og Ola Kvernberg-triumf

Oslo er inne i en god jazzkonsertstim, og fortsatt skjer det store norske ting på platefronten.

KONSERT OG ALBUM: Oslo er for tida en spill levende jazzby, med mye musisering på både de større og mindre scenene.

Sist lørdag skrev Nasjonal jazzscene Victoria et lite stykke historie da klubben for første gang avviklet to konserter med samme artist på én og samme dag, og festen fortsetter:

OLA KVERNBERG TRIO: Nok et perlealbum fra verdens pt beste jazzfiolinist.
OLA KVERNBERG TRIO: Nok et perlealbum fra verdens pt beste jazzfiolinist. Vis mer

Denne uka varter Cosmopolite opp med amerikanske stjernebesøk både i kveld og i morgen, mens Nasjonal jazzscene slår til med ditto i morgen og en solid norsk topp fredag.

PIANIST Geri Allen, bassist Esperanza Spalding og trommeslager Terri Lyne Carringtons tette, vitale samspill på Nasjonal jazzscenes lørdagsmatiné, var en forfriskende opplevelse.

«Quartette Humaine»

Bob James & David Sanborn

4 1 6
Plateselskap:

Okeh/Sony

Se alle anmeldelser

Allen (56) har lenge vært en utøver med kresen utporsjonering av betydelige ferdigheter, Carrington (48) spilte (omsider) med den selvfølgelige autoriteten som kjennetegner de beste trommeslagerne, og Spalding (29) er stadig et boblende oppkomme av oppfinnsomt, drivende kontrabasspill og imponerende tonesikker vokalisering.

Både matineen og kveldskonserten gikk for fullt hus, og åpner for flere slike to-på-én-dag arrangementer i neste sesong.

BOB JAMES & DAVID SANBORN:  Cosmopolite-klare melodielegantierer.
BOB JAMES & DAVID SANBORN: Cosmopolite-klare melodielegantierer. Vis mer

I MORGEN kveld spiller superbassisten/produsenten Marcus Miller med band på Cosmopolite, men allerede i kveld inntar altsaksofon-ikonet David Sanborn (68) samme sted i kompaniskap med pianisten Bob James, bassisten Scott Colley og nok en musiker med mer enn et snev av ikonstatus, trommeslageren Steve Gadd.

Få, om noen musikere har vært sterkere tilstede i de siste tiåras amerikanske jazz, pop og rock enn Sanborn, som for tida er albumaktuell for n'te gang, nå med «Quartette Humaine» der James, Gadd og bassist James Genus er medspillere.

«Quartette Humaine»

Bob James & David Sanborn

4 1 6
Plateselskap:

Okeh/Sony

Se alle anmeldelser

På to unntak nær byr albumet på originallåter signert Sanborn eller James, de fleste bygd på tidløs melodiøsitet og med Sanborns såre, nesten skingrende saksofon og Gadds no nonsense-vispekomp som mest framtredende stemningssettere.

Arrangementene er Bob James', og alt som spilles er elegant og smakfullt jazzhåndverk, bedrevet av musikere som har vært med på det meste og funnet sin form der alt virker så såre enkelt at lytteopplevelsen kan bli i behageligste laget.

ALLEN/LYNE CARRINGTON/SPALDING: Super trio med tøtsj og trøkk. FOTO: TERJE MOSNES
ALLEN/LYNE CARRINGTON/SPALDING: Super trio med tøtsj og trøkk. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer

Sånn sett danner albumets siste låt, Bob James' funky, bassdrevne lang-vamp «Deep in the Weeds» en forfriskende avrunding, mye takket være gjesteperkusjonist Javier Diaz' vitaminiserende tilstedeværelse.

ETTER Medeski, Martin & Woods konsert på Nasjonal jazzscene i morgen, er det klart for Ola Kvernberg Trio fredag, med feiring av albumet «Northern Tapes» på programmet. Der har fiolinist m.m.m. Kvernberg med seg bassist Steinar Raknes og trommeslager Erik Nylander, mens albumet i tillegg har trommeslager/perkusjonist Børge Fjordheim i besetningen.

«Quartette Humaine»

Bob James & David Sanborn

4 1 6
Plateselskap:

Okeh/Sony

Se alle anmeldelser

På «Northern Tapes» bærer Kvernbergs hele, flotte feletone(r) sju besettende godt melodifortalte historier gjennom et mørkt basspulserende, trommeskummende lende.

Men de akustiske og elektroniske klangfargene er flere enn som så, og om strøkene på strengene skaper bluegrass- og folkemusikkassosiasjoner, syder ofte bunnen av lydbildet med skumlere referanser til så vel heksedans som nattutdødd bakgate-noir.

BOBLENDE: Esperanza Spalding er stadig en bassist i flott utvikling. FOTO: TERJE MOSNES
BOBLENDE: Esperanza Spalding er stadig en bassist i flott utvikling. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer

Ofte låter det som Bill Frisell-musikk uten Bill Frisell, og det er i denne sammenheng ment som en reservasjonsløs kompliment. Alle de bildeskapende komposisjonene er signert Kvernberg og er dels nyskrevne, dels bearbeidelser av filmmusikktemaer fra «Nord» og «Eksperiment». Fra første til siste tone er musikken slående godt tenkt og uhyre gjennomført formidlet, og det er bare å konstatere at Ola Kvernberg har fulgt opp sin strålende «Liarbird» med nok et album som øyeblikkelig blir sin egen referanse, og er nok et godt argument for følgende påstand:

Det er pt ingen annen jazzfiolinist i verden som matcher Ola Kvernbergs skaperkraft som komponist, arrangør og utøver.