USA trenger hjelp

Syreren Abdul vet hva det kan bety å være på feil sted til feil tid. Høsten 2000, da han var 19 år, forlot han Syria for å finne arbeid i Afghanistan. Han jobbet i en dagligvareforretning i Kabul da USA ledet invasjonen av Afghanistan ett år seinere. Da Abdul hørte at den beryktete Nordalliansen jaktet på og drepte arabere, prøvde han å flykte til Pakistan. På grensen ble han pågrepet av pakistanske soldater som kalte ham en terrorist og overleverte ham, antakeligvis for flere tusen dollar i dusør, til amerikanerne.

Slik havnet Abdul på Guantánamo, der han nå har tilbrakt de siste syv år. Allerede for flere år siden fastslo amerikanske myndigheter at det ikke var noe grunnlag for å holde ham fengslet. Men det er umulig for Abdul å returnere til Syria. Bare det faktum at han har vært mistenkt for terrorisme, selv om det aldri fantes et fnugg av bevis mot ham, er nesten en garanti for tortur og kanskje død i hendene på syrisk etterretning. Det vet amerikanerne. Derfor sitter Abdul fortsatt på Guantánamo, under nøyaktig de samme horrible forholdene som alle andre der.

Norske myndigheter har vært tydelige i sin kritikk av Bush-regjeringens praksis med å anholde og mishandle mennesker uten tiltale eller dom. Kritikken fra Norge og andre av USAs nære allierte har bidratt til holdningsendringen i den amerikanske opinionen. Noe som er grunnlaget for Barack Obamas nye politikk og hans ordre om å avskaffe tortur og stenge Guantánamo. Amerikanske myndigheter jobber nå på spreng med å kartlegge sakene til alle som fortsatt er anholdt i fangeleiren. Finnes det bevis mot en Guantánamofange som kan være grunnlag for en straffesak, vil han overføres til USA og stilles for retten. Noen må vi frykte vil fortsette å bli holdt internert til tross for at bevismaterialet ikke er tilstrekkelig for en tiltale. De fleste av de andre vil sendes til sine hjemland. I tillegg er det 50 – 60 menn som ikke har brutt noen lover, men som ikke kan vende trygt hjem likevel. De kommer fra land som Usbekistan, Egypt, Libya, Kina, Algerie eller Syria, der terrorstempelet de har fått av Bush-regjeringen vil utsette dem for de mest alvorlige overgrep.

Det er disse menneskene som nå trenger beskyttelse i tredjeland. Flere europeiske land har signalisert at de er villige til å ta imot noen av dem som løslates fra Guantánamo. Det er ingen tilfeldighet at det er noen av disse landene som har vært sterkt kritiske til Bush-regjeringens terrorkrig. Det kan ikke være noe tvil om at Guantánamo, og all den urett som har skjedd og fortsatt skjer der, er USAs ansvar. Men hvis Barack Obama skal klare å rydde opp i dette så fort som mulig, trenger han hjelp, blant annet fra Norge. Hver dag som går uten en løsning er et nytt, ufortjent mareritt for Abdul og alle de andre som har havnet på Guantánamo uten å ha gjort noe annet enn å være på feil sted til feil tid.