Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

USA utenfor pensum

To bøker som kan gi et ørlite glimt inn i nær amerikansk historie. 

VIKTIG DOKUMENTASJON: 40 fotografer ble sendt ut av regjeringen i USA i perioden 1935 til 1943 for å dokumentere fattigdom o USA. En av fotografene var John Vachon som tok dette bildet i mai 1938 av en bondesønn selgende avisa «Grit» i Irwinville, Georgia. Foto: John Vachon/NTB Scanpix.
VIKTIG DOKUMENTASJON: 40 fotografer ble sendt ut av regjeringen i USA i perioden 1935 til 1943 for å dokumentere fattigdom o USA. En av fotografene var John Vachon som tok dette bildet i mai 1938 av en bondesønn selgende avisa «Grit» i Irwinville, Georgia. Foto: John Vachon/NTB Scanpix. Vis mer
Kommentar

Vi forstår ikke mye av Nord-Amerika, det er sannheten, men et par bøker kan gi oss en smal nødinngang til kunnskap og en smule mer forståelse av dette enorme kontinentet, med de enorme menneskelige forskjellene i tankegods, kaos og kulturarv. Selvsagt er ikke bøkene pensum innenfor amerikanske studier, det skulle tatt seg ut. Vi har skrevet det før, og gjør det igjen, i dette landet er det flere eksperter på United States enn noe annet sted i verden.

Fakta? Nei, men det virker slik, det så vi både før og under presidentvalget i fjor da svært få var per kasse da det gjaldt Donald Trump. Og, nå sender NRK Anders Magnus over for å bli ny korrespondent i Washington. Inntil dette skjer kommer det her to enkle boktips fra det tyske kunstforlaget Taschen, etablert i Köln i 1980: «Mid-Century Ads» som tar for seg annonsekampanjer og reklame fra USA på 50- og 60-tallet. Her er det forbrukersamfunnet (i Norge kalt velstandssamfunnet) som pepres med flyreiser, digre dollarglis, alkohol, sjåvinisme, hvithet, de hotteste fotografiapparater, teknologi, klær, make up, kropp og mote. Pluss denne fra 50-tallet «Quit, please. Our computer is talking. UNIVAC». Tipper for eksempel mine foreldre ikke hadde hørt ordet computer på den tida.

Den andre boka er «New Deal Photography. USA 1935–1943». Dette er dokumentarfotografi på sitt beste, spør du meg. Prosjektet ble satt i sving av Farmers Security Administration, og dets leder Ron Stryker, som sendte ut 40 fotografer for å dokumentere landets fattigdom og introdusere Amerika til amerikanerne. Kanskje et prosjekt vi kan gjøre i dagens Norge også? Anyone?

Strykers, og regjeringens visjon, resulterte i et viktig historisk arkiv som består av 10000 bilder. 400 av disse fotoskattene, fra småbyer, store byer og bondelandet, er å finne i boka. De er tatt av kjente fotografer som Dorothea Lange, Marion Post Walcott, Walker Evans, Russell Lee og Arthur Rothstein. En annen fotograf vi henter fram fra mørkerommet heter John Vachon (1914–1975) fra Saint Paul, Minnesota.

Vachon flyttet til Washington for å gå på det katolske universitetet og hadde ingen tanker om å bli en fotograf. Men, det ble han etter blant annet å ha trasket rundt på landsbygda i Nebraska og fjellstrøkene i Virginia. Å se Vachons bilder, han som også tok det første bildet av Marilyn Monroe og Joe DiMaggio i 1953, er som å gå sidelangs i John Steinbecks «Vredens druer». I tillegg får vi et innblikk i det som ble kalt «Hooverville», fattigstrøk oppkalt etter president Hoover som ikke hadde en sjanse mot New Deal og Franklin D. Roosevelt under 1932-valget. Om noen år leser vi kanskje om Trumptowns? Vi runder av med en annonsetekst: «Before you scold me, Mom... maybe you’d better light up a Marlboro».