I STALLEN: U2, her representert ved Bono, er et av bandene Live Nation har en såkalt 360-avtale med, det vil si at de får inntekter fra alle artistenes aktiviteter. Nå vil Live Nation fusjonere med billettgiganten Ticketmaster. Foto: SCANPIX /REUTERS/Molly Riley
I STALLEN: U2, her representert ved Bono, er et av bandene Live Nation har en såkalt 360-avtale med, det vil si at de får inntekter fra alle artistenes aktiviteter. Nå vil Live Nation fusjonere med billettgiganten Ticketmaster. Foto: SCANPIX /REUTERS/Molly RileyVis mer

USA vil hindre musikk-monopol

Setter Ticketmaster-fusjonen under lupen.

(Dagbladet.no): I går ble det kjent at den planlagte fusjonen mellom Ticketmaster og Live Nation var godkjent av styrene til begge gigantselskapene.

Dermed var verdens ledende billettdistributør og verdens største konsertpromotør ett stort skritt nærmere sammenslåing.

Men det kan ta månedsvis før de får vite om fusjonen blir en realitet. Både politikere og bransjefolk har kritisert fusjonen i sterke ordelag, og hevdet at vi står overfor en monopolsituasjon i musikkbransjen. Bruce Springsteen er blant de argeste motstanderne av sammenslåingen.

Nå lover det amerikanske justisdepartementet å saumfare fusjonsplanene, for å undersøke om de strider mot konkurranselovgiviningen.

Departementets talsperson Gina Talamona sa i dag at de er svært opptatt av å håndheve konkurranselovene, og derfor vil undersøke avtalen svært nøye. Det melder blant andre nyhetsbyrået AP.

Departementets undersøkelser kan ta månedsvis, ifølge AP.

Det fusjonerte selskapet skal etter planen få navnet Live Nation Entertainment, og vil få kontrollen over svært mange ledd av musikkbransjen. De to selskapene driver i dag blant annet med billettsalg, konsertpromotering, artistmanagement og platesalg.

I Norge eier Ticketmaster Billettservice, mens Live Nation eier landets største konsertpromotør, Gunnar Eide Concerts. Live Nation har også eierandeler i Festival Republic, som eier Hovefestivalen.