Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Private barnehager:

Usaklig angrep på PBL og private barnehager

Motstanderne av private barnehager tar stadig i bruk nye virkemidler.

SPARER PENGER: Hvert år sparer private barnehager samfunnet for to milliarder kroner, sammenlignet med om kommunene selv skulle drevet de samme barnehagene, skriver Arild M. Olsen, administrerende direktør i PBL. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SPARER PENGER: Hvert år sparer private barnehager samfunnet for to milliarder kroner, sammenlignet med om kommunene selv skulle drevet de samme barnehagene, skriver Arild M. Olsen, administrerende direktør i PBL. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Private barnehager leverer et bedre tilbud enn kommunene, ifølge alle kjente foreldreundersøkelser. De har et betydelig lavere sykefravær enn de kommunale barnehagene, noe som tyder på at de ansatte er mer tilfreds. De gir foreldrene og ansatte et stort mangfold av tilbud å velge mellom. Og de bidrar med mye spennende utviklings- og kvalitetsarbeid.

På toppen av alt driver de langt mer effektivt enn kommunene: Hvert år sparer private barnehager samfunnet for to milliarder kroner, sammenlignet med om kommunene selv skulle drevet de samme barnehagene.

Likevel forsøker enkelte å tegne et bilde av en pill råtten sektor. I Dagbladet 4. juni skriver Ida Wangberg i Manifest Tankesmie om barnehager som «setter hensynet til egen profitt foran barns beste» og beskriver dem som «en av landets mest kontroversielle grupper».

PBL får også passet påskrevet. Vi undergraver mangfoldet i sektoren og styres av kommersielle milliardkonsern, hevdes det. Til og med ansettelsen av nåværende barneombud Anne Lindboe som ny administrerende direktør i PBL (begynner i jobben 27. august), synes i artikkelforfatterens øyne å være et siste kynisk trekk fra PBL.

På toppen av alt forsøker Wangberg å så tvil om den påtroppende PBL-sjefens motiver og integritet.

For PBL er alle våre 1930 medlemsbarnehager like viktige. Svært mye av vårt tilbud til medlemmene er bygd opp omkring behovene til enkeltbarnehager og aktører som driver én eller et fåtall barnehager.

Hvert år har vi et titall medlemsmøter og andre møteplasser der vi møter enkeltbarnehager for å gi dem vår hjelp, men også for å lytte til deres behov og ønsker.

I disse dager holder vi på å avslutte en omfattende turné med besøk i hver enkelt av våre om lag 1200 enkeltstående medlemsbarnehager. Vi passerte nylig 1000 besøkte barnehager, fra Hammerfest i nord til Lindesnes i sør. Målet er å få enda bedre kunnskap om utfordringene og mulighetene ute i hver enkelt barnehage, slik at vi forhåpentlig kan være i stand til å gjøre en enda bedre jobb for medlemmene våre.

PBL er stolte over å få representere en så viktig sektor med så mange dyktige og engasjerte ansatte og eiere. I den grad det finnes eiere, slik Wangberg hevder, som setter hensynet til egen profitt foran hensynet til barna, så håper jeg de finner seg noe annet å gjøre enn å drive barnehage.

PBL har i en årrekke bedt om et profesjonelt og uavhengig tilsyn som kan følge opp alle barnehager på like vilkår, uavhengig av barnehagens eierform. For få år siden foreslo vi også et nytt finansieringssystem som skulle premiere kvalitet og som skulle gi kommunene adgang til å avkorte tilskuddet til private barnehager uten pensjons- og tariffavtale.

Barnehagesektoren er ingen bransje for superprofitt, det skal det heller ikke være. Men det må samtidig være allmenn aksept for at barnehager, som alle andre virksomheter, har en sunn økonomisk drift og en egenkapital som gir trygge arbeidsplasser.

Barnehagene må også kunne legge seg opp penger for å gjøre nødvendig vedlikehold og ta investeringer som bidrar til høy kvalitet på tilbudet. Det er i høyeste grad til barnas beste.

For det kan ikke i seg selv være et kvalitetsstempel at barnehagen har brukt opp all offentlig støtte og foreldrebetaling. Årsaken kan like gjerne være høyt sykefravær og dårlig drift, som høy kvalitet på tilbudet.

Det er ingen motsetning mellom det å drifte barnehager med høy kvalitet og samtidig ha et sunt og godt overskudd på driften. Ofte kan det tvert imot være en klar sammenheng.

Til slutt, ettersom artikkelforfatteren synes å ha litt manglende kunnskap om PBL: Kom gjerne på besøk for å lære mer om hva vi står for og hvordan vi jobber. Vi deler gjerne med deg og andre som vil lære mer om PBL og private barnehager.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media