Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Innvandring:

Usaklig forskjellsbehandling av barn i Norge

Siden i fjor høst har det vært en dramatisk forverring i situasjonen til enslige mindreårige som bor på mottak. Norge bryter med barnekonvensjonen.

USIKKER FRAMTID: En mindreårig asylsøker har på seg en t-skjorte hvor det står skrevet håp, kjærlighet, glede, drøm, vennskap og fred.
<br> Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
USIKKER FRAMTID: En mindreårig asylsøker har på seg en t-skjorte hvor det står skrevet håp, kjærlighet, glede, drøm, vennskap og fred.
Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke behandlet Stortinget årsrapporten til Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM), og med det en sak som vil kunne bli historisk viktig for barn som flykter alene til Norge. NIM har gjort en gjennomgang av barnekonvensjonens bestemmelse om plikt til å gi alternativ omsorg til enslige mindreårige asylsøkere. De anbefaler at norske myndigheter gir enslige mindreårige asylsøkere over 15 år et omsorgstilbud som er likeverdig det tilbudet som gis til enslige mindreårige asylsøkere under 15 år og øvrige barnevernsbarn.

Dette en prinsipiell sak som handler om at en gruppe barn utsettes for usaklig forskjellsbehandling i strid med barnekonvensjonen. Barn som har flyktet alene til Norge har gjennom FNs barnekonvensjon rett til omsorg og beskyttelse på lik linje med alle andre barn i Norge. Lov om Barneverntjenester gjelder for alle barn i Norge jf. lovens § 1–2. Likevel er ikke dette situasjonen i Norge.

For omsorgstilbudet til andre barn i Norge er regulert i barnevernsloven. Det stilles krav til blant annet bemanning, tilsyn og materiell standard. Omsorgstilbudet til enslige mindreårige mellom 15 og 18 år er derimot ikke regulert i lov eller forskrift. Forskning fra blant annet NTNU Samfunnsforskning, Institutt for samfunnsforskning og NIBR dokumenterer at omsorgstilbudet for enslige mindreårige asylsøkere ikke er godt nok og at barna har behov for både emosjonell støtte og praktisk tilrettelegging.

Siden i fjor høst har vi vært vitne til en dramatisk forverring i situasjonen for enslige mindreårige som bor på mottak. Redd Barna, Barneombudet, mottaksansatte og UDI har uttrykt stor bekymring. Situasjonen i dag er preget av en stor økning av midlertidige oppholdstillatelser og i motsetning til tidligere er det få som får innvilget beskyttelse. Dette skyldes i stor grad at Norge har endret sin politikk. Svært mange har fått vite at de bare kan bo i Norge fram til de er 18 år.

Å leve i denne type midlertidighet gjør barn og unge syke. Mottaksansatte og Redd Barnas frivillige melder om deprimerte ungdommer som driver med selvskading, som ikke vil leve lenger og som forsvinner ifra mottakene i panikk for å bli hentet av politiet.

Stortinget har bedt regjeringen gjennomgå anbefalingene i NIMs årsrapport og melde tilbake hvordan anbefalingene blir fulgt opp. Sist uke ba også Stortinget regjeringen fremme forslag om en lovfesting av ansvaret for enslige mindreårige asylsøkere. Det er Redd Barna svært glade for! Men det kan virke som om Stortinget ikke er enig med seg selv, for denne uka stemte Stortingsflertallet mot et forslag om å sørge for at barn som er asylsøkere har et likeverdig tilbud sammenliknet med andre barn som er underlagt statens omsorg.

Nå må Norge rette opp den usaklige forskjellsbehandlingen, og med det unngå at vi på ny får kritikk av FNs barnekomité. La oss nå vise at vi mener alvor med lovfestingen og gi barna den omsorgen de har krav og rett på!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!