SKUTT MED PIL:  Artikkelforfatter Lars Waade er linjelærer for Jakt og fiske i Norge og USA ved Skogn folkehøgskole. Her er han etter en vellykket jakt. Foto: Skogn folkehøgskole
SKUTT MED PIL: Artikkelforfatter Lars Waade er linjelærer for Jakt og fiske i Norge og USA ved Skogn folkehøgskole. Her er han etter en vellykket jakt. Foto: Skogn folkehøgskoleVis mer

Usakligheter mot buejakt

Jeg er meget skeptisk til at dette temaet får føres i pennen av organisasjoner som er imot all jakt.

Jeg er lærer på den eneste linja hvor vi lærer bort jakt med pil og bue. Vi er nå på tur hjem fra USA, hvor vi har felt hjort nr. 62 for skolens del. For denne gruppen ble det tolv hjort, samt en god del småvilt.

Jeg følger med vantro usaklighetene som framsettes mot buejakt, og er meget skeptisk til at dette temaet får føres i pennen av organisasjoner som er imot all jakt. Argumentasjonen virker mildt sagt vinglete, og rammer ikke sakens kjerne.

Det er jegerens ansvar at han utfører avlivning på en human måte. At buen er egnet til dette er hevet over enhver tvil. Det er en rekke forhold som taler til buens fordel. Jeg skal ta for meg de viktigste:

• Treningsmuligheter - overalt, alltid.

• Treff/ikke treff - ved treff finner man pila og kan raskt anslå hvordan dyret er truffet. Finner man ikke pila, er saken klar, da sitter den i dyret. Til forskjell fra kula, hvor man ikke har denne muligheten i så stor grad.

• Naturopplevelse - her må man bruke mer tid og energi for i det hele tatt å få sjansen. Dette øker naturforståelsen og naturopplevelsen i stor grad.

• Avlivningen - jeg opplever at de fleste dyrene dør raskt og smertefritt, noen uten å vite at de er truffet.