Usannheter om Schøyens samling

Det er helt urimelig å gå til personlig angrep på forskerne som har jobbet med Schøyensamlingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MARTIN SCHØYENS

samling av manuskripter har den siste tiden vært gjenstand for medias interesse, spesielt den delen av samlingen som består av buddhistiske manuskripter på sanskrit. NRK har sendt to Brennpunktprogrammer om samlingen, og i Dagbladet 9/9 skrev A. Omland og Chr.Prescott fra Universitetet i Oslo at det er nødvendig med en full politietterforskning av de sentrale aktørene, blant dem eieren Martin Schøyen og professor Jens Braarvig. I NRK og i universitetets organ Uniforum (9/9 04) har Prescott uttalt at Braarvig bør suspenderes. Rektor ved Universitetet i Oslo, Arild Underdal, har selvsagt avvist dette. Når man ønsker å være både anklager og dommer, bør man ikke basere seg på usannheter.

Både Brennpunkts og Omland og Prescotts framstllinger av saken baserer seg imildertid på en rekke usannheter. Vi vet ikke om usannhetene brukes bevisst for å sverte aktørene eller om de bunner i manglende kunnskaper. Uttalelsene har imidlertid ført til sterke reaksjoner i den internasjonale forskergruppen som har jobbet med manuskriptene. I dette miljøet foregår det nå en debatt om hvordan man best skal imøtegå falske beskyldninger om tyveri og korrupsjon, beskyldninger som kan være vanskelig å motbevise, men som underminerer legitimiteten til viktig forskning. To av de fremste forskerne som har arbeidet på det buddhistiske materialet i Schøyensamlingen, professor Richard Solomon ved University of Washington og professor Jens Uwe Hartmann ved Universitetet i München, har uoppfordret tilbudt seg å fly til Oslo fra henholdsvis Seattle og München for å møte norske myndigheter og norske forskere og tilbakevise anklagene mot forskerne generelt og mot Professor Braarvig spesielt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer