USAs alenegang II

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I KJELL MAGNE Bondeviks debattinnlegg «USAs Alenegang» den 15. jan. går den tidligere statsministeren til angrep på USAs tendens til å være egenrådig. I kjent stil tar han til orde for FN som den eneste legitime makthaver i en verden som blir stadig mer integrert.

Som rutinert debattant ville Bondevik gi et eksempel på FNs evne til å handle med gunstig resultat. Han måtte tilbake til 1950, da USA fikk sikkerhetsrådet i FN til å godkjenne en militærredningsaksjon i Sør-Korea. Nord-Korea med USSR i ryggen hadde invadert. Etter tre år klarte tropper under FN-flagg å gjenerobre Sør-Korea. Dette åpnet for den robuste økonomiske veksten som senere spredte seg over Øst- og Sørøst-Asia.

«Det er mer av denne holdningen vi ønsker også i dag!» skriver Bondevik, med sikte på USAs FN-appell. «Norge må i sine kontakter med USA fremholde viktigheten av dette.»

MEN VENT LITT. Dagens FN ville aldri reagert på samme måte.

Koreakrigen fikk FN-stempel bare fordi USSR var midt oppe i en boikott av sikkerhetsrådet. Uten boikotten (som gjalt FNs Kina-politikk) ville Josef Stalin lagt ned veto på sekundet. Dersom Kina hadde sittet i rådet, som i dag, ville Mao Zedong holdt vetokortnr. 2. Ifølge de reglene for maktbruk som Bondevik vil håndheve også i dag, ville USA ha måttet sitte på hendene, og generalsekretæren i FN ville ha hett noe annet enn Ban Ki-moon i 2007.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer