USAs ambassade i Oslo fredes

Byantikvaren i Oslo varsler omfattende fredning.

ARKITEKTUR:  Den amerikanske ambassade fra 1959 representerer et eksempel på internasjonal arkitektur i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
ARKITEKTUR:  Den amerikanske ambassade fra 1959 representerer et eksempel på internasjonal arkitektur i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

-Det skjer først når den legges ut for salg på nyåret.

Forutsigbart for kjøper

- Det er først når amerikanerne selger bygget at vi juridisk sett kan frede det. Det er viktig å være i forkant, slik at det blir forutsigbart for dem som er interessert i å kjøpe bygget.

Oslo  20131121.
Over 50 nåværende og tidligere ansatte ved den amerikanske ambassaden i Oslo er under mistanke for å ha jobbet svart, opplyser Skatteetaten.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Oslo 20131121. Over 50 nåværende og tidligere ansatte ved den amerikanske ambassaden i Oslo er under mistanke for å ha jobbet svart, opplyser Skatteetaten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Det sier avdelingsleder Morten Stige hos byantikvaren til NRK.

Ifølge Finansavisen kommer eiendommen i Henrik Ibsens gate for salg ved årsskiftet, og et salg skal etter planen gjennomføres innen sommeren neste år.

Internasjonal arketktur

- Arkitekturen er en av de fremste eksemplene på internasjonal arkitektur i Oslo fra etterkrigstiden. Bygget har også en historisk funksjon som amerikansk ambassade. De to tingene til sammen gjør at dette er et klart fredningsobjekt, sier Stige.

Bygningen sto ferdig i 1959 og inneholder cirka 6.000 kvadratmeter fordelt på sju plan, og er tegnet av den finsk-amerikanske stjernearkitekten Eero Saarinen.

Eiendommen prises som et kontorbygg, og en pris på 450 millioner kroner er ikke utenkelig, skriver avisen. USAs ambassade vil ikke kommentere om de allerede har vært i dialog med potensielle kjøpere.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer