Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

USAs andre nasjonalsang

Donald Trump får likevel ikke høre «Strange Fruit» når han blir innsatt som president. Synd, det hadde passet.

BILLIE HOLIDAYn (1915-1959): Hun pleide å avslutte alle sine konserter med «Strange Fruit». Foto: AP / NTB Scanpix
BILLIE HOLIDAYn (1915-1959): Hun pleide å avslutte alle sine konserter med «Strange Fruit». Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Den britiske sangeren Rebecca Ferguson ble bedt om å opptre på innsettelsesdagen, og aksepterte på én betingelse: At hun fikk synge «Strange Fruit», den ikoniske Billie Holiday-låten som handler om rasisme og lynsjing i Sørstatene. Donald Trump vil jo ha Alabama-senatoren Jeff Sessions som justisminister – en mann som ikke akkurat har en karriere som forkjemper for borgerrettigheter. «Strange Fruit» ville ha vært en velegnet påminnelse, men Fergusons opptreden er avlyst.

Mannen som i sin tid skrev sangen som er blitt kåret til forrige århundres viktigste, var en jødisk lærer fra The Bronx i New York. Han har fortalt at han ble inspirert til å skrive den etter å ha sett det brutale bildet som den lokale fotografen Lawrence Beitler tok av en lynsjing i Marion, Indiana i august 1930. På bildet ser man to svarte menn som er hengt i et tre, omgitt av en horde hvite tilskuere, også kvinner og barn.

Abel Meeropol skrev diktet i 1937:

«Southern trees bear a strange fruit / Blood on the leaves and blood on the root / Black bodies swinging in the southern breeze / Strange fruit hanging from the poplar trees.»

Diktet, som har to vers til, ble opprinnelig trykket i et fagforeningsblad for lærere. Abel Meeropol satte melodi til det seinere og spilte sangen for innehaveren av jazzklubben Cafe Society i New York. Klubbeieren ga den videre til Billie Holiday som spilte den inn på plate i 1939. Sangen vakte så stor oppsikt at Meeropol ble innkalt av myndighetene i New York for å vitne foran en komité som undersøkte om det fantes kommunister i det lokale skoleverket. De ville vite om det amerikanske kommunistpartiet hadde betalt ham for å skrive «Strange Fruit».

Meeropol var kommunist. Ifølge National Public Radio forlot han både skoleverket og partiet etter 1945. Men det fantes en link mellom Meeropol og daværende Sovjetunionen, som Putin-vennen Donald Trump muligens ikke kjenner til.

Abel Meeropol skrev sine dikt under pseudonymet Lewis Allan. Dette var navnene til hans to sønner, som begge var dødfødte. I stedet tok ekteparet Abel og Anne Meeropol til seg to små gutter, Robert (6) og Michael (10), etter at guttenes foreldre ble henrettet i den elektriske stol for spionasje. De var sønner av Ethel og Julius Rosenberg, ekteparet som ble dømt til døden for å ha overlevert atomhemmeligheter til Sovjetunionen i 1953. Rosenberg’ene var kommunister, og saken mot dem skapte overskrifter over hele verden mens Mccarthyismen herjet i USA.

Rebecca Ferguson har valgt riktig sang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling