KOMMENTARER

USAs andre nasjonalsang

Donald Trump får likevel ikke høre «Strange Fruit» når han blir innsatt som president. Synd, det hadde passet.

BILLIE HOLIDAYn (1915-1959): Hun pleide å avslutte alle sine konserter med «Strange Fruit». Foto: AP / NTB Scanpix
BILLIE HOLIDAYn (1915-1959): Hun pleide å avslutte alle sine konserter med «Strange Fruit». Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Den britiske sangeren Rebecca Ferguson ble bedt om å opptre på innsettelsesdagen, og aksepterte på én betingelse: At hun fikk synge «Strange Fruit», den ikoniske Billie Holiday-låten som handler om rasisme og lynsjing i Sørstatene. Donald Trump vil jo ha Alabama-senatoren Jeff Sessions som justisminister – en mann som ikke akkurat har en karriere som forkjemper for borgerrettigheter. «Strange Fruit» ville ha vært en velegnet påminnelse, men Fergusons opptreden er avlyst.

Mannen som i sin tid skrev sangen som er blitt kåret til forrige århundres viktigste, var en jødisk lærer fra The Bronx i New York. Han har fortalt at han ble inspirert til å skrive den etter å ha sett det brutale bildet som den lokale fotografen Lawrence Beitler tok av en lynsjing i Marion, Indiana i august 1930. På bildet ser man to svarte menn som er hengt i et tre, omgitt av en horde hvite tilskuere, også kvinner og barn.

Abel Meeropol skrev diktet i 1937:

«Southern trees bear a strange fruit / Blood on the leaves and blood on the root / Black bodies swinging in the southern breeze / Strange fruit hanging from the poplar trees.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer