DEBATT

USAs demokrati kommer til å overleve Trump. You bet.

Står USAs demokrati på spill? Er det fare for at USA under Trump kan utvikle seg i retning av et diktatur?

BRATT START: USAs president Donald Trump har startet sin presidentperiode med å utstede en rekke kontroversielle dekreter, blant annet her fra forsvarsdepartementet i Pentagon i Virginia. Foto: Olivier Douliery / NTB Scanpix
BRATT START: USAs president Donald Trump har startet sin presidentperiode med å utstede en rekke kontroversielle dekreter, blant annet her fra forsvarsdepartementet i Pentagon i Virginia. Foto: Olivier Douliery / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Både i sosiale medier og andre medier koker det om dagen. USAs president diagnostiseres både fra fjern og nær. Ikke bare diagnostiseres Trump, også de som kommer med motforestillinger når det hagler med invektiver, diagnostiseres. Den nye personlighetstesten later til å være: Fortell meg hva du tenker om Trump, og jeg skal fortelle deg hvem du er.

Hitler kom til makten gjennom valg og skapte et diktatur, glem ikke det! roper noen. Ok, la oss et øyeblikk se bort fra den totalt urimelige sammenligningen mellom Hitler og Trump. Tyskland var et ungt og uferdig demokrati på randen av økonomisk katastrofe da Hitler kom til makten. USA har som demokrati avgjort sine svakheter, men det like fullt et levende og på mange måter velfungerende demokrati med en sunn og bærekraftig økonomi.

USA har også et mediemangfold og en fjerde statsmakt de fleste andre demokratier i verden bare kan drømme om. Joda, Trump har lagt seg ut med mediene og mye kan tyde på at han ønsker å redusere deres betydning. Men han er langt fra den første amerikanske presidenten med dette som mål. Nixon lå i konstant krig med mediene. «If we treat the press with a little more contempt, we’ll probably get better treatment.», var hans devise. Vi kan vel alle være enige om at Nixon ikke akkurat kom styrka ut av krigen med mediene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer