KOMMENTARER

USAs evige pine

President George W. Bush åpnet et grufullt torturkapittel i amerikansk historie. President Barack Obama gjorde en alvorlig feil ved å prøve å smelle igjen boka for tidlig.

SKITNE METODER:  CIA trenger å renvaske sitt rykte etter at rapporten om utstrakt bruk av ulovlig tortur en lagt fram i USA. Foto: NTB Scanpic
SKITNE METODER: CIA trenger å renvaske sitt rykte etter at rapporten om utstrakt bruk av ulovlig tortur en lagt fram i USA. Foto: NTB Scanpic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Verden har lenge visst at amerikanske myndigheter ulovlig fengslet og torturerte fanger etter terrorangrepet 11. september 2001. Verden har også lenge visst at de løy om dette. Likevel er senatsrapporten, som ble offentliggjort denne uka, sjokkerende lesning. Fordervelsen som gjennomsyret etterretningsorganisasjonen Central Intelligence Agency (CIA) under president George W. Bush i hans krig mot terror, er ufattelig i et antatt sivilisert og demokratisk rettssamfunn.

Rapporten slår fast at torturen CIA og private kontraktører utførte var «brutal og langt verre» enn CIA har innrømmet til offentligheten, Kongressen, justisdepartementet og Det hvite hus. Fanger ble tvunget til å holde seg våkne i opptil 180 timer. Fanger ble tvunget til å gå rundt nakne. Fanger med hette over hodet ble dratt nakne nedover korridorer mens de ble slått. Fanger ble gitt drukningsfornemmelser gjennom waterboarding. Fanger ble tvangsfôret analt. Minst én fange døde da han frøs i hjel i et hemmelig CIA-fengsel drevet av en uerfaren leder uten kompetanse eller tilsyn. Fortsatt er det ikke klart hvor mange mennesker som ble holdt fanget i dette fengselet, eller hva som skjedde med dem. Både her og i andre hemmelige fengsler ble det svært sjelden gjort forsøk på først å avhøre de terrormistenkte uten torturmetoder selv om CIA hevdet det motsatte. I stedet ble de mest brutale metodene tatt i bruk umiddelbart.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer