Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

USAs evige pine

President George W. Bush åpnet et grufullt torturkapittel i amerikansk historie. President Barack Obama gjorde en alvorlig feil ved å prøve å smelle igjen boka for tidlig.

SKITNE METODER:  CIA trenger å renvaske sitt rykte etter at rapporten om utstrakt bruk av ulovlig tortur en lagt fram i USA. Foto: NTB Scanpic
SKITNE METODER: CIA trenger å renvaske sitt rykte etter at rapporten om utstrakt bruk av ulovlig tortur en lagt fram i USA. Foto: NTB Scanpic Vis mer
Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): Verden har lenge visst at amerikanske myndigheter ulovlig fengslet og torturerte fanger etter terrorangrepet 11. september 2001. Verden har også lenge visst at de løy om dette. Likevel er senatsrapporten, som ble offentliggjort denne uka, sjokkerende lesning. Fordervelsen som gjennomsyret etterretningsorganisasjonen Central Intelligence Agency (CIA) under president George W. Bush i hans krig mot terror, er ufattelig i et antatt sivilisert og demokratisk rettssamfunn.

Rapporten slår fast at torturen CIA og private kontraktører utførte var «brutal og langt verre» enn CIA har innrømmet til offentligheten, Kongressen, justisdepartementet og Det hvite hus. Fanger ble tvunget til å holde seg våkne i opptil 180 timer. Fanger ble tvunget til å gå rundt nakne. Fanger med hette over hodet ble dratt nakne nedover korridorer mens de ble slått. Fanger ble gitt drukningsfornemmelser gjennom waterboarding. Fanger ble tvangsfôret analt. Minst én fange døde da han frøs i hjel i et hemmelig CIA-fengsel drevet av en uerfaren leder uten kompetanse eller tilsyn. Fortsatt er det ikke klart hvor mange mennesker som ble holdt fanget i dette fengselet, eller hva som skjedde med dem. Både her og i andre hemmelige fengsler ble det svært sjelden gjort forsøk på først å avhøre de terrormistenkte uten torturmetoder selv om CIA hevdet det motsatte. I stedet ble de mest brutale metodene tatt i bruk umiddelbart.

Noen av fangene var utvilsomt svært farlige menn med ønske om å drepe uskyldige amerikanere. Men det unnskylder ikke CIAs ulovlige og grufulle behandling som ble skjult bak et slør av løgn. Dessuten viser rapporten at 26 av de 119 dokumenterte fangene ble feilaktig anholdt. Rapporten slår også kategorisk fast at torturprogrammet aldri framskaffet informasjon som avverget terrorhandlinger selv om CIA og flere medlemmer av Bushs regjering hevdet at torturen både var nødvendig og effektiv.

Hele programmet er utvilsomt en diger skamplett for et land som hevder det er verdens fremste forsvarer av demokratiske rettigheter. Likevel foregår det nå en ikke uventet kamp om hvordan historien skal skrives. Både republikanerne i Kongressen og en rekke tidligere CIA-medarbeidere forsøker å diskreditere rapporten som er forfattet av demokrater. Den ivrigste pådriveren for de såkalt utvidete avhørsmetodene, den særdeles paranoide Dick Cheney, som var visepresident, står fast på at det hele var nødvendig og lovlig. Bush har selv forsvart metodene med at han stolte på anbefalingene fra sine rådgivere og tar avstand fra rapporten. Daværende CIA-sjef, George Tenet, sier også at rapporten er «selektiv og feilaktig». Den eneste republikaneren som hyller rapporten, er den profilerte senatoren John McCain. Han er selv tidligere krigsfange som opplevde tortur i Vietnam.

At Bush lot seg overtale av de paranoide haukene han omga seg med, gjør ham skyldig i grove overtramp. Men også nåværende president Barack Obama gjorde en gigantisk tabbe da han forsøkte å smelle igjen hele boka med historien om den amerikanske torturen så fort han flyttet inn i Det hvite hus i 2009. Han stengte ned de ulovlige CIA-fengslene i utlandet, men ingen er blitt stilt til ansvar for de grufulle handlingene. De øverste lederne, som satte i gang hele programmet, medarbeiderne som utførte torturen, og medarbeiderne som forsøkte å dekke over det hele gjennom å slette videoer av mishandlingen og ved å hindre Senatets etterforskning, er gått fri. Alle forsøk på å straffeforfølge er blitt stanset med påstander om at det kan avsløre nasjonale hemmeligheter.

At lovløsheten, brutaliteten og mangelen på ansvarlighet fikk utvikle seg under Bush-perioden viser med all tydelighet hvor galt det kan gå når politikere lar seg blende av frykten for alvorlig terror. Den demokratiske rettsstatens virkemidler ble skjøvet til side i en tro på at målet helliger middelet. Etterpå har Obama forsøkt legge den vanskelige perioden bak seg fortest mulig. Det er forståelig, men neppe særlig klokt. USA vil aldri kunne vaske bort disse skammelige åra, og oppgjøret etterpå burde vært preget av demokratisk åpenhet og bruk av rettsstatens virkemidler. Senatsrapporten er et steg på veien, men mye er fortsatt skjult, og republikanerne, som nå har overtatt kontrollen over Senatet, vil trolig legge rapporten i en skuff. Dermed vil torturhandlingene under Bush fortsette å pine USA.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media