USAs hemmelige superfly

F/A-37 Talon har toppfart på nesten 5000 kilometer i timen, er helt usynlig for radar, og piloten er en robot. Eller er det bare oppspinn?

(Dagbladet.no): I flere uker har historiene om det nye amerikanske topphemmelige og fantastiske jager- og bombeflyet versert i mer eller mindre seriøse medier og konspirasjonsteoretiske kretser verden over.

Superflyet, med navnet F/A-37 Talon, har en marsjfart på 3,5 lydens hastighet (mach) og toppfart på minst fire mach (4902 kilometer i timen). Det er helt usynlig for radar, har en rekkevidde på 7412 kilometer, og blir flydd av en robot med kunstig intelligens. Og det hele er selvfølgelig det reneste oppspinn, i god gammel Hollywood-stil.

«Stealth»

Det er nemlig Hollywood som står bak det nye «superflyet». Ryktebørsen fikk virkelig vann på mølla den 18. juni, da det amerikanske hangarskipet USS Abraham Lincoln ble observert med den fantastiske farkosten ombord, omspunnet i hemmelighetskremmeri der nysgjerrige og spørrelystne ble holdt på mer enn en båtlengdes avstand.

Men aktiviteten på dekk bestod langt i fra av NASA-forskere og solbebrillede admiraler med hemmelige jobber, telefonnumre, og prosjekter. Derimot var det 80 skuespillere og filmmannskaper, samt en svært livaktig flymodell, som lekte seg på dekk på vegne av Colombia Pictures.

Filmen kommer neste år, og har fått navnet «Stealth», og handler om nettopp de superhemmelige (og ikkeeksisterende) Talon-flyene, som blir en trussel for jorda og menneskeheten fordi robotene som styrer dem bestemmer seg for å ta over. Det ikke helt originale manusplottet fører selvfølgelig til at en gruppe amerikanske marinepiloter får i oppdrag å redde verden - med menneskestyrte Talon-fly. På rollelista finnes blant andre Josh Lucas, Jessica Biel, og Sam Shepard. Filmen, som har et budsjett på 130 millioner dollar (over 900 millioner kroner), er forventet å bli lansert en gang i 2005.

Les mer om filmen på IMDB.

KLAR: Her er flyet klart for take-off. Av naturlige årsaker kunne ikke flyet ta helt av.
SKUESPILL: Her sitter skuespiller Jessica Biel, eller Løytnant Kara Wade, som hun heter i den kommende filmen «Stealth».
ACTION: Den svært livvaktige modellen skal både true og redde verden på kinolærretene neste år.
PÅ DEKK: «Superflyet» F/A-37 Talon står på flydekket til hangarskipet USS Abraham Lincoln. Bildene ble tatt 18. juni.