POPULÆR: Amy Schumer er USAs nye komikeryndling. Men ikke alle setter pris på hennes humor. Foto: NTB Scanpix
POPULÆR: Amy Schumer er USAs nye komikeryndling. Men ikke alle setter pris på hennes humor. Foto: NTB ScanpixVis mer

USAs hotteste komiker må forsvare seg mot rasistanklager

Amy Schumer.

(Dagbladet): Med tv-serien «Inside Amy Schumer» på Comedy Central har stand up-komikeren raskt blitt en av USAs mest populære - endog med plass på Time Magazines liste over de 100 mest innflytelsesrike amerikanerne.

Etter sin takketale på Glamour Awards i starten av måneden har hun fått en høy stjerne blant feminister, og i sommer tar hun et nytt skritt opp karrierestigen med sin første filmhovedrolle i den Judd Apatow-regisserte «Trainwreck».

Men selv Amy Schumer (34) må forsvare seg fra folk som mener hun går over streken.

Blind flekk Og det er særlig en rekke vitser om den latinamerikanske befolkninga i USA som har fått kommentatorer som Monica Heisey i The Guardian til å hevde at hun har en blind flekk på øyet når det gjelder rasisme:

- Schumers stand-up går regelmessig inn i raseterritoriet på en taktløs måte og uten noe åpenbart poeng. Vitser som «ingenting virker 100 prosent av tida, bortsett fra meksikanere» og mye av hennes dumme partyjente-figur er basert på at hun ligger med fargede. «Jeg pleide å like latinoer, men nå foretrekker jeg samtykkende sex», sier hun i en eldre stand up-rutine, skriver Heisey.

Vil ikke lage trygge vitser Nå har imidlertid Schumer tatt til motmæle, ved å publisere en lang tekst som bildevedlegg på Twitter. Hovedbudskapet er at som komiker forbeholder hun seg retten med å vitse med det folk måtte le av.

- Du kan kalle det en blind flekk for rasisme, eller latskap, men du tar feil. Det er vitsing og det er morsomt. det vet jeg fordi folk ler av det, skriver hun.

- Jeg kommer ikke til å begynne å vitse med trygt materiale. Ikke engang be meg om det. Jeg elsker det jeg gjør og kommer ikke til å la noen ta det fra meg, skriver Schumer og understreker at hun «elsker alle mennesker» og stiller seg bak kampen for at alle skal behandles likeverdig.