EXIT: President Donald Trump har trukket USA ut av FNs menneskerettighetsråd. Foto: NTB Scanpix
EXIT: President Donald Trump har trukket USA ut av FNs menneskerettighetsråd. Foto: NTB ScanpixVis mer

USA ut av FNs menneskerettighetsråd:

USAs hyklerske alenegang

USA trekker seg ut av FNs menneskerettighetsråd. Dette er Trump i et nøtteskall.

Meninger

President Donald Trump har trukket USA ut av FNs menneskerettighetsråd (UNHRC). Ifølge FN-ambassadør Nikki Haley er UNHRC en «hyklersk» organisasjon som gjør menneskerettighetene til latter. Overdreven kritikk av Israel ble angitt som en hovedgrunn, samtidig som Haley var kritisk til at land som Venezuela, Cuba, Kina og Den demokratiske republikken Kongo får være medlem av et råd som skal forsvare menneskerettighetene.

Det er all grunn til å spørre seg om ikke USA sjøl også opptrer hyklersk i denne saken. Det er ikke mer enn en drøy uke siden Donald Trump møtte Nord-Koreas beryktede diktator Kim Jung-un i Singapore, der presidenten etterpå skrøt uhemmet av sin samtalepartner. Da spilte ikke brudd på menneskerettigheter så stor rolle. Det gjør det heller ikke når Trump skryter av sitt nære forhold til Filippinenes president Rodrigo Duterte, en mann som har tusenvis av liv på samvittigheten i landets «kamp mot narkotika». Det er ellers påfallende at Haleys erklæring i FN kom samtidig med at Donald Trump utsettes for enorm internasjonal og nasjonal kritikk for å ta barn fra illegale innvandrerforeldre.

Aftenposten skriver på lederplass at USAs beslutning er «forståelig, men uheldig». Vi kan vanskelig forstå at man løser et problem ved å melde seg ut av en internasjonal organisasjon. Men dette er Donald Trump i et nøtteskall; han har trukket USA fra Paris-avtalen og atomavtalen med Iran, og USA er heller ikke lenger medlem av UNESCO. Foreløpig består en mulig Trump-doktrine av ett eneste ord; alenegang.

Det er god grunn til å kritisere sammensetningen av FNs menneskerettighetsråd. Ikke alle de 47 medlemslandene kan skryte av å være foregangsland for menneskerettigheter, og kanskje burde flere vært sparket ut for en periode. Men FN er jo dessverre ikke mer enn det medlemslandene ønsker at verdensorganisasjonen skal være. Når det gjelder Israel og UNHRC, er det vel neppe tvil om at dette landet får langt mer kjeft enn en del andre land som konsekvent bryter menneskerettighetene. Men igjen ser vi noe hyklersk over Nikki Haleys uttalelser. Israelerne får kjeft, ja, men bryr de seg om kritikken eller retter de seg etter den? Svaret er nei.

Vi venter med bekymring på mer amerikansk alenegang.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.