KOMMENTARER

USAs mindretallsvalg

USAs valgsystem sliter med lav valgdeltakelse, riggede distrikter og ofte lite reelt å velge mellom.

PRAKT.GERRYMANDER: Illinois fjerde kongressdistrikt er vridd og vendt for å samle områdets hispaniske befolkning i ett distrikt. Det er ett distrikt. De smale stripa til venstre består av midtstripa av en riksvei.
PRAKT.GERRYMANDER: Illinois fjerde kongressdistrikt er vridd og vendt for å samle områdets hispaniske befolkning i ett distrikt. Det er ett distrikt. De smale stripa til venstre består av midtstripa av en riksvei. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

4. november er det valg i USA. Den ærede senator Jefferson Beauregard Sessions III fra Alabama stiller til gjenvalg. Han er senatets femte mest konservative medlem. Likevel kan han uansett føle seg rimelig sikker på seier. Han har nemlig ingen motkandidat. I de øvrige 35 valgkampene for senatet stiller det to kandidater, men heller ikke der er alle valgene like spennende. Fivethirtyeight.com har beregnet oddsene i alle senatsvalgene. I halvparten, eller i 18 valgkamper, er muligheten for seier for favoritten vurdert til høyere enn 99 prosent. I ytterligere fem har favoritten vinnersjanse på over 96 prosent. Da sitter man neppe oppe i spenning på valgnatta.

Går man til Representantenes hus er situasjonen nokså lik. Wikipedia publiserer en oversikt over hvilke distrikter som regnes som sikre for det ene eller andre partiene. De referer til fem organisasjoner som vurder slikt, og der alle fem av disse er enige om at et sete er sikkert, bør det nok kunne regnes som rimelig trygt. Og de er enige om å regne 200 plasser som sikre republikanske og 158 som sikre demokratiske. I Representantenes hus er det 435 plasser. Kampen om 82 prosent av dem er allerede avgjort, gitt at det ikke dukker opp en saftig skandale. Reell kamp er det bare om 77 plasser.

Slik blir det ofte i land med enkeltmannskretser, men flere stater i USA har gjort valgene enda mindre spennende ved hjelp av «gerrymandering». Det ordet er en sammenslåing av navnet på en guvernør Elbridge Gerry og dyret salamander: Han hadde laget et valgdistrikt formet som en salamander for å sikre resultatet. I USA bestemmer stort sett det partiet som har makten i et stat grensene for valgdistriktene, og i moderne tid har de tatt den helt ut: Ved hjelp av store mengder statistikk sniker de grensene for valgdistrikt rundt hushjørner for å lage sikre flest mulig trygge seter. Minioritetspartets velgere forsøker man å klumpe sammen i færre distrikter der de får overveldende flertall. Resultatet er at antallet sikre kretser stadig øker.

Det er en dramatisk forskjell i valgdeltakelse mellom presidentvalgår og mellomvalgår. Mens valgdeltakelsen, målt som andel av mulige velgere ligger rundt 60 prosent i presidentvalgår, synker den til litt over 40 prosent i mellomvalgene. Et klart flertall, nærmere 60 prosent av den voksne befolkningen i USA, kommer ikke til å stemme i november.

Og når spenningen er til å gjespe av blir ikke valgdeltakelsen imponerende. Lavest valgdeltakelse er det i Texas, i 2010 møtte bare 32,3 prosent av befolkningen opp. Da trenger du bare støtte av 16,2 prosent, eller en sjettedel av de mulige velgerne for å vinne valget. De håper vel at mindretallet alltid har rett.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer