Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

USAs planer for atomangrep i Iran

De viktigste atomanleggene i Iran ligger mer enn 20 meter under jorda og er bygget av betong. Derfor vil ikke konvensjonelle våpen være kraftige nok til å ødelegge dem. Bruk av atomvåpen vil få fatale følger, uansett hvor små disse atomladningene måtte være.

DEN KJENTE journalisten Seymour M. Hersh i tidsskriftet The New Yorker avslørte i en artikkel datert 10.04.06 at det amerikanske forsvaret planlegger å bruke atomvåpen for å hindre Iran i å utvinne høyanriket uran. Den amerikanske regjeringen har i flere måneder uttrykt vilje til å angripe Iran militært, men Det hvite hus har ikke villet kommentere om bruk av atomvåpen har vært vurdert. Nå er det imidlertid etter hvert mange kilder som peker på at atomvåpen faktisk har en sentral plass i planene.

Høytstående amerikanske politikere og rådgivere har lenge uttalt at USA ikke er villig til å sitte i ro og vente på at Iran skaffer seg atomvåpen. Hvis det ikke skulle bli enighet om sanksjoner eller andre tiltak i Sikkerhetsrådet, kan USA være villig til å aksjonere på egen hånd, akkurat som de gjorde mot Irak.

Til tross for at det viste seg at krigen mot Irak ikke gav noen snarlig løsning og fred, ser det ut til at amerikanske myndigheter tror at et angrep på Iran skal kunne gi et raskt regimeskifte i landet, fred i Midtøsten og stabile oljeforsyninger. Bush-administrasjonen sammenligner den iranske presidenten, Ahmadinejad, med Adolf Hitler og vil nok gå langt for å oppnå et regimeskifte i Iran.

PLANENE FOR et militært angrep på Iran går sannsynligvis ut på å tilintetgjøre iranske mål gjennom angrep fra lufta. Ettersom de viktigste atomanleggene i Iran ligger mer enn 20 meter under jorda og er bygget av betong, vil ikke konvensjonelle våpen være kraftige nok til å ødelegge dem. USA har i løpet av det siste tiåret konstruert noen mindre kjernefysiske våpen, kalt «mini-nukes». Slike mini-atomvåpen har mellom 0,3 og 5 kt TNT sprengkraft.

Til sammenligning tilsvarte Hiroshima-bomben 12 kt TNT. Bush har omtalt disse nye atomvåpnene som mer «brukbare» enn de gamle fordi risikoen for utilsiktet skade skal være liten. De skal brukes som kjernefysiske «bunker busters», som først skal grave seg ned i dybden før de detonerer. På den måten håper man at en kunne unngå radioaktiv stråling på sivile og spredning av radioaktivt nedfall. Amerikanske myndigheter har så stor tro på at disse nye våpnene skal være «trygge» at de er omdefinert som brukbare på den konvensjonelle slagmarken, selv om de inneholder en kjernefysisk ladning.

BEREGNINGER fra uavhengige eksperter konkluderer med at et mini-atomvåpen med 1 kilotonn sprengkraft må trenge ca. 100 meter ned i bakken for at radioaktiviteten ikke skal spres.

Tidligere våpentesting tyder imidlertid på at en kjernefysisk «bunker buster» kun vil klare å trenge noen få meter ned i grunnen, og eksplosjonen vil derfor frisette store mengder med radioaktivt støv og partikler.

Mange av de iranske atomanleggene og andre militære mål som våpenlager og kommandobunkerer, ligger i tett befolkete områder. Selv et mini-atomvåpen vil derfor kunne drepe mange tusen sivile ofre. Avhengig av vind og vær kan livsfarlig nedfall spres til Afghanistan, India, Pakistan og andre land i regionen. Det må også legges til at angrep på atomanlegg eller biologiske eller kjemiske våpenlagre, enten med atomvåpen eller kun konvensjonelle våpen, kan føre til frigjøring og spredning av skadelige stoffer i stede for å ødelegge dem. Dette vil true liv og helse for sivilbefolkningen ytterligere.

Amerikanske leger fra Physicians for Social Responsibility publiserte en studie i 2005 som anslår at inntil 3 millioner mennesker kan bli drept i løpet av de første 48 timene dersom atomanlegget i Esfahan skulle bli angrepet med en kraftig kjernefysisk «bunker buster». Halvparten av disse dødsfallene ville være strålerelatert, resten et resultat av varmestråling og trykkbølger.

DE FLESTEDe fleste av USAs allierte, inkludert Storbritannia, er skeptiske til et hvert militært angrep på Iran. Bare Israel støtter åpent trusler om et angrep. Et omdiskutert og mulig krigsscenario er at US Avil angripe med konvensjonelle våpen først, og dersom Iran hevner seg med et motangrep (evt. med kjemiske våpen) mot Israel eller amerikanske baser i Irak, vil USA respondere med atomvåpen.

Disse spekulasjonene bygger bl.a. på dokumenter fra Pentagon som er åpent tilgjengelige. Det er skremmende at USA reviderte atompolitikken sin i 2002 med dokumentet «Redegjørelse om kjernefysiske standpunkter» (Nuclear Posture Review) der de åpnet for bruk av atomvåpen som «forebyggende selvforsvar» mot sannsynlige forestående angrep. I mars 2005 kom en ny endring av atomvåpendoktrinen (Doctrine for Joint Nuclear Operations) som også rettferdiggjør foregripende aksjoner mot stater som kanskje planlegger utvikling av masseødeleggelsesvåpen i framtiden.

Taktiske fly fra den amerikanske marinen, plassert i Det arabiske hav, har siden sommeren 2005 simulert flyangrep med atomvåpen, ifølge The New Yorker. Øvelsene har funnet sted innenfor rekkevidden til iranske radarer. Andre kilder har tidligere oppgitt at taktiske atomvåpen allerede kan være utplassert i den persiske golfen, klar til bruk. Blant annet viser de til at det virker mistenkelig at den amerikanske marinen i begynnelsen av februar forbød fartøyene sine å gi ut opplysninger om hvorvidt de har atomvåpen om bord.

DERSOM ATOMVÅPEN blir brukt, uansett hvor små disse måtte være relativt sett, vil det være fatalt politisk. Det ville bryte med det 60 år gamle tabuet mot å bruke atomvåpen og torpedere vårt viktigste nedrustningsdokument, den såkalte kjernefysiske ikke-spredningsavtalen.

Avtalen har bestått siden 1970 og forpliktet atomvåpenstatene til fullstendig nedrustning, mens alle andre land skulle få lov til sivil bruk av atomenergi så lenge de avstår fra å skaffe seg kjernefysiske våpen.

Ryker ikkespredningsavtalen, vil vi sannsynligvis stå foran en rask og farlig spredning av atomvåpen til flere land som kan føle seg truet av atommaktene. Det er kjent at per i dag har minst 40-50 land kapasitet til å utvikle slike våpen når de måtte ønske det.

Ettersom den amerikanske administrasjonen ikke ser ut til å skjønne konsekvensene av krigsplanene sine, trengs det nå en bred global mobilisering. Seymour M. Hersh skriver at flere offiserer i Pentagon faktisk har prøvd å fjerne atomvåpen fra planene om et angrep mot Iran, men de har dessverre ikke fått gehør i Det hvite hus. Det er derfor viktig at skeptikerne til bruk av atomvåpen i den amerikanske ledelsen nå får maksimal støtte utenfra.

Vi oppfordrer den norske regjeringen til å protestere tydelig mot enhver bruk av atomvåpen, og å gjøre klart at et militært angrep mot Iran er en krigsforbrytelse. Det som nå trengs er ikke en videre eskalering, men gjensidige sikkerhetsgarantier og en fullstendig atomvåpenfri sone i Midtøsten som inkluderer Israel. Kun en diplomatisk løsning av konflikten kan føre til varig fred i regionen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling